januar 08

7 tips til vintersykling i 2017

Vintersykling er både noe for de med full kondomdress, og for de mer hverdagslige syklistene. Her fra morgenrushet i København. Foto: Copenhagenize Design Co.

Er du en av de som elsker å bruke sykkelen for å komme deg fra A til B når været er varmt og bakken bar? Gruer du deg til iskrystaller daler ned og danner et hvitt teppe på bakken? Vinteren har igjen meldt sin ankomst i store deler av landet, og plutselig er bil eller buss et mer fristende alternativ for å komme seg på skolen, jobben, eller hvor enn man har tenkt seg. Slik trenger det ikke å være. 

Sykling om vinteren blir mer og mer tilrettelagt for folk flest, gjennom utbygging av sykkelveier og produkter fra markedet som ønsker at du skal fortsette din spreke og miljøvennlige livsstil, og velge sykkelen om vinteren også. Her gir reTyre noen tips til hvordan DU kan forberede deg og sykkelen din for en fin sesong på to hjul.

Forbered deg selv

1. Velg praktiske klær

Vinteren er kald og mørk, derfor er det aller viktigste å holde seg varm og synlig. Sykkelaktiviteten i seg selv genererer varme til kroppen, så unngå bobledress og parkas. I stedet er det lurt å gå til en sportsforretning og finne praktiske sykkelklær egnet for vintervær. Du kommer langt med ullundertøy og en vindtett sykkeljakke og bukse. Sykkelsko laget for vinter er også å finne i butikkene, samt hansker og hodeplagg. Du burde se på kleskjøp som en investering du kan benytte i mange fine vintersesonger framover.

2. Synlighet

Det er livsnødvendig å holde seg synlig langs veien. Selv om gatelys og hvit snø lyser opp, er det ikke nok til at kjøretøy kan se deg tydelig og tidsnok. Så husk på refleks, de finnes i mange varianter! Se for eksempel på utvalget til bikeshop.no. 

Forbered sykkelen

3. Sykkelen må også være synlig

Det holder ikke at bare du er synlig, sykkelen din trenger samme prep! Gjerne utstyr sykkelen med blinkende lys som har blitt populært i nyere tid. Sykkelen skal etter forskriftene i tider med dårlig sikt, ha rødt lys bak og hvitt eller gult lys foran, og det samme gjelder for refleksene festet på sykkelen. Sørg også for at pedalene har hvite eller gule reflekser festet på begge sider, enten på pedalen eller pedalermene om du har klikkpedaler.

4. Rengjøring

Sykkelen din er gjort synlig med reflekser og lykter. Hva nå? Vedlikehold! Drivverket på sykkelen blir raskere slitt eller skadet om vinteren på grunn av is, sand og salt som fester seg. Sørg for jevnlig renhold med varmt såpevann og smør deler med tørrolje som forebyggende tiltak mot rust og mekanismesvikt. Bytt gjerne gir-kabel og strømper om disse er slitt, slik at sykkelen ikke låser seg om det blir kaldt. Har du mulighet til å lagre sykkelen innendørs om vinteren, er det et flott tiltak for avising.

5. Skjermer

For å spare både deg selv og sykkelen for mye skitt og vann, er det lurt å utstyre sykkelen med skjermer. Disse kommer i mange varianter, så sett deg ned og finn de skjermene som passer deg og din sykkel. Er du i tvil kan du alltid få hjelp hos en sportsforretning med valget av dette og annet utstyr.

6. Bremser

Skivebremser har bedre bremseeffekt på vått og glatt føre enn V-bremser. Sistnevnte er kanskje lettere i vekt, men på vinterføre er det generelt litt tyngre å sykle, så du vil ikke merke noen særlig forskjell. Uansett hva slags bremser sykkelen din har, sørg for å rengjøre dem. Ta også en test-tur hvor du prøver ut bremsene, slik at du vet at de virker som de skal.

7. Sist, men ikke minst, piggdekk!

Piggdekk til sykkelhjulene er nok den aller viktigste komponenten ved vintersykling. Har du ikke feste på veien, er det lett å havne utfor ulykker som kan være farlige både for deg og andre som ferdes i trafikken. Det fins mange varianter av piggdekk og her er det sykkeltype og din sykkelaktivitet som avgjør hvilke du bør velge til din sykkel. 

Sykler du på relativt ålreite forhold og i et rolig tempo klarer du deg fint med færre pigger, men om du skal avgårde med mye kraft i krevende forhold bør du vurdere et høyere antall pigger. Husk at flere pigger gir bedre feste, men også en tyngre sykkeltur. Bruker du de også de dagene hvor snøen har smeltet bort vil du oppleve dårligere feste og tyngre rullemotstand med mange pigger. Piggdekk bør også kjøres inn på bar bakke for å fungere optimalt.


Innholdsbasert / foto via :  reTyre