oktober 11

Jenteprisen 2017 går til JURK, Juridisk rådgivning for kvinner..

Daglig leder hos JURK, Sara Eline Grønvold kaller Jenteprisen en klapp på skulderen til de utallige timene med frivillig arbeid som deres saksbehandlere legger ned for å hjelpe jenter og kvinner. FOTO: Plan

International Norge/Anna Kvarberg Ekre

Årets jentepris

JURK (Juridisk rådgivning for kvinner) tildeles årets jentepris. Siden 1974 har organisasjonen gitt gratis rettshjelp til kvinner i Norge. De får prisen for sin uvurderlige innsats for å gi kvinner juridisk bistand, i tillegg til sin utstrakte informasjonsvirksomhet om jenters rettigheter skriver Plan International Norge.

– Årets vinner hjelper de som har minst. Vinneren har bistått 50 000 kvinner som har stått på bar bakke, kvinner som ikke hadde fått hjelp på annet vis. Vinneren har nådd ut til enormt mange og gjort en fenomenal jobb for enkeltmennesker gjennom mange år, sier juryleder Knut Storberget.

Han har kåret årets vinner av Jenteprisen 2017 sammen med Navjot Sandhu, Mahmona Khan, Iffit Qureshi, Emilie Beck og Lina Fonstad.

Rekordmange nominerte

Rekordmange kandidater var nominert til Jenteprisen 2017. 44 kandidater konkurrerte om årets pris. Mange av dem er sterke og synlige stemmer i offentligheten og i media. Prisen gikk til slutt til JURK. Juryen ønsket å løfte frem en kandidat som i det stille har gjort en ekstraordinær innsats for jenters rettigheter gjennom mange år.

– JURK har drevet sin virksomhet i flere tiår før sosiale medier gjorde sitt inntog, og holder en relativt lavt profil satt opp imot den uvurderlige innsatsen de gjør, utdyper Storberget.

Formell likestilling ingen garanti for den reelle likestillingen

– Dette er utrolig gøy, jubler daglig leder hos JURK, Sara Eline Grønvold, etter å ha blitt gratulert med Jenteprisen.

– Å få Jenteprisen er en stor anerkjennelse. Det viser at jobben vi gjør betyr noe for folk. I tillegg er en slik pris et klapp på skulderen til rådgiverne her, som legger ned utallige frivillighetstimer, sier Grønvold.

Selv om mye har forandret seg siden oppstarten av JURK i 1974, da det var formelle ulikheter mellom kvinner og menn i lovverket, og kvinner for eksempel ikke hadde odelsrett, understreker Grønvold at det ennå er stort behov for en organisasjon som dem.

– I Norge har vi formell likestilling gjennom loven, men vår erfaring er at det ikke er noen garanti for den reelle likestillingen. Det er nesten blitt en klisjé, men det hjelper ikke å ha rett ifølge loven, når du ikke kan hevde din rett, da er det ikke verdt noen ting.

– Kampen for jenters rettigheter er fortsatt aktuell fordi jenter risikerer å bli voldtatt på fest med klassekamerater. Kampen for jenters rettigheter er fortsatt aktuell fordi jenter blir utsatt for trakassering i kraft av å være jente, fordi de verken kan gå med bikini eller burkini, uten å få uønskede kommentarer, fortsetter Grønvold.

Jenteprisen

Jenteprisen deles ut hvert år på FNs internasjonale jentedag 11. oktober. Dette er sjette gang Plan International Norge deler ut prisen, i år i samarbeid med magasinet Costume.

– Vi gratulerer Juridisk rådgiving for kvinner med Jenteprisen 2017. Organisasjonen har gjennom en årrekke lagt ned en formidabel innsats for jenter og kvinner. Vi er svært glade for å kunne gi årets pris til JURK, sier generalsekretær i Plan International Norge, Kjell Erik Øie.

– JURK ble startet av unge kvinnelige juss-studenter for å bistå andre jenter og kvinner i en vanskelig situasjon – hvor inspirerende er ikke det! Vi gratulerer JURK med Jenteprisen 2017, og synes det er svært positivt at det viktige arbeidet de gjør for likestilling i hele Norge nå blir løftet frem og hedret, sier sjefredaktør i Costume, Kine B. Hartz.

Tidligere vinnere:

2016: Andrea Voll Voldum, fikk prisen rundt sin åpenhet om voldtekt

2015: Deeyah Khan, menneskerettighetsaktivist og filmskaper


2014: Selvhjelp for Innvandrere og Flyktninger (SEIF) og Gerd Fleischer

2013: Fakhra Salimi, Grunnlegger av Mira-senteret

2012: Sara Kahsay, jordmor som har jobbet mot kjønnlemlestelse