november 26

Slik vet du om du har influensa eller om du er bare forkjølet..

Thorleif Jansen, Medical Director i KRY Norge

Tiden på året

Vinteren er i ankomst – med forkjølelser og virus. Men hvordan vet du om du har fått influensa eller om du bare er forkjølet? Spesialist i allmennmedisin, Thorleif Jansen i legetjenesten KRY, forklarer og gir råd før influensasesongen starter.

Høysesong

Høsten og vinteren er høysesong for influensa og forkjølelse. Men hva er forskjellen på symptomer på influensa og forkjølelse? Hvordan kan du vite hva som er hva?

  • Symptomene på influensa og en kraftig forkjølelse kan være ganske like, men influensaviruset gjør deg ofte sykere enn en vanlig forkjølelse. Du får som oftest høyere feber hvis du har influensa. Andre typiske symptomer på influensa er tørrhoste, hodepine, kroppsverk og noen ganger oppkast og diaré, sier lege Thorleif Jansen i en artikkel.

Når bør en kontakte lege?

Hvis du ikke har annen sykdom fra før, og har hatt høy feber i 3-4 dager som ikke går over, bør du kontakte lege.

Influensasesongen starter gjerne i begynnelsen av oktober og når en topp i desember eller januar, så de som tenker å vaksinere seg, bør gjøre dette nå.

Hvem bør vaksinere seg?

Folkehelseinstituttet har gitt gode og tydelig anbefaler for hvem som bør vaksinere seg. Det er spesielt viktig å vaksinere seg hvis en har kroniske hjerte- eller lungesykdom, diabetes, overvekt eller nedsatt immunforsvar. Er du over 65 år gammel, gravid i andre eller tredje trimester, eller har en funksjonssvekkelse bør du også vaksinere deg.

Dersom en ikke vaksinerer seg, hva kan en gjøre for å holde seg frisk?

Vask hendene ofte, eller bruk håndsprit. Hvis du er invitert på besøk til noen som sier de nylig har vært syke eller føler seg dårlig, kan det være lurt å utsette besøket litt. Hvis du har vært syk selv, så bli hjemme til du er feberfri og føler deg frisk nok til å jobbe, så kan du unngå å smitte andre. Husk også vanlige forebyggende tiltak, som håndvask eller desinfeksjon og å hoste eller nyse i albuen.