november 28

Julegrytene settes ut for 117. gang

Julegryta settes ut for 117.gang i Norge. I fjor ga nordmenn omtrent 30 millioner kroner til Frelsesarmeens sosiale arbeid lokalt gjennom hele året. Foto: Mette Randem.

Tradisjon

Frelsesarmeen setter i disse dager ut den tradisjonsrike julegryta. For mange byr den på julestemning, for andre nødvendig mat, varme klær − og verdighet.

Julegryteinnsamlingen startet opprinnelig i San Fransisco på slutten av 1800-tallet, og har siden spredd seg til land over hele verden. I Norge har julegryta vært Frelsesarmeens innsamlingsaksjon i desember siden 1901. Othilie Tonning, daværende leder for Frelsesarmeens sosialarbeid blant kvinner, så julegryta som en løsning for å skaffe midler til arbeidet hun drev. Og slik er det fortsatt. Midlene som kommer inn i julegryta muliggjør store deler av Frelsesarmeens sosiale arbeid lokalt gjennom hele året, og i 2016 samlet det norske folk inn rett over 30 millioner kroner i grytene. Nå er grytene i ferd med å settes ut igjen.

Tar ikke lett på tilliten

Kommandør William Cochrane er nåværende leder for Frelsesarmeen i Norge. Skotten opplever snart sin andre jul her til lands, og han er imponert over det norske folks raushet.

– Da jeg i fjor for første gang fikk oppleve desember i Norge, var jeg overveldet over å se den posisjonen julegryta har her i landet, og den enorme tilliten og givergleden det norske folk har til Frelsesarmeen. Det er en støtte og tillit vi ikke tar lett på, forsikrer han.

Økende forskjeller i Norge

Fattigdomsrapporten som kom fra NAV i 2016, forteller at forskjellene i Norge øker. Den viser blant annet at 92 000 barn lever i husholdninger med vedvarende lav inntekt, og Frelsesarmeen opplever stadig økt pågang når det gjelder hjelp til for eksempel mat, særlig i julen.

– Når vi i år setter ut julegrytene for 117. gang, så er det ikke fordi det er en tradisjon, men fordi det fremdeles er mange som trenger vår hjelp i Norge, bekrefter Cochrane.

– Julegrytas givere får sjelden verken se eller oppleve gleden fra mottakerne direkte, men vi vet at mange setter stor pris på den hjelpen som vi sammen kan være med å gi, sier han.

– Fra vår side kan vi i hvert fall ikke få takket nok!

Nye givermuligheter

Selv om julegryta er en ærverdig tradisjon, ønsker Frelsesarmeen samtidig å tilpasse seg endringer i folks betalingsformer. I flere år har det vært mulig å gi med kort og SMS – og særlig i fjor kom Vipps på banen som en betydelig giverkanal.

– Vi er opptatt av at det skal være en glede å gi – og enkelt. Uansett hvordan man gir, er det kort vei fra giver til mottaker – og takknemligheten for alle gaver er stor. I år vil vi også gi folk mulighet til å opprette nettgryter i en crowdfundings-løsning på frelsesarmeen.bidra.no. Slik kan man også spre digitale gryter på sosiale medier, forteller medie- og innsamlingssjef i Frelsesarmeen, Jan Aasmann Størksen.

Lokale variasjoner

Tidspunktet for når julegrytene plasseres ut, kan variere lokalt. Informasjon om tidspunkt, samt lokasjon, finnes på www.frelsesarmeen.no/julegryta. På denne nettsiden kan du også finne annen informasjon om julegryta.