desember 14

Har registrert de første tilfellene av influensa i Østfold..

Smittevernoverlege Jon Birger Haug. Foto: Sykehuset Østfold

Influensasesong

Influensasesongen er i gang, og 21 tilfeller ble sist uke påvist i Østfold. – Men influensaen har ennå ikke tatt av, og det er på ingen måte for sent å vaksinere seg, sier smittevernoverlege Jon Birger Haug i Sykehuset Østfold.

Folkehelseinstituttet overvåker utviklingen av influensasesongen, og det er foreløpig ingen stor aktivitet opplyser sykehuset på sine nettsider.

Økning

  • Vi ser imidlertid en liten økning uke for uke som tyder på at et utbrudd er på trappene. Mange vil trolig bli syke i jula, men det er nok først etter nyttår at flest vil bli rammet, sier avdelingsdirektør Siri H. Hauge ved Folkehelseinstituttet.

Senter for laboratoriemedisin i Sykehuset Østfold analyserer influensaprøver både fra inneliggende pasienter og prøver sendt fra primærhelsetjenesten. De første positive prøvene er registrert, men det er lav forekomst og ikke snakk om et influensautbrudd.

Dermed er det ennå ikke for sent å vaksinere seg.

Vaksinerer fortsatt

Sykehuset Østfold har i år gjennomført en felles informasjonskampanje med kommunene i Østfold for influensavaksinering av personer i risikogruppene, og flere av kommunene melder om god effekt. I Sarpsborg kommune har hittil 6300 i risikogruppene tatt årets vaksine, og det er ny rekord. Flere kommuner vaksinerer fortsatt risikogrupper. Alle over 65 år, gravide, helsepersonell og personer med kronisk sykdom, anbefales å ta influensavaksinen.

Smittevernoverlege Jon Birger Haug synes det er svært gledelig at langt flere medarbeidere i Sykehuset Østfold også har latt seg vaksinere i år.

  • Trenden er den samme i hele Helse Sør-Øst, og ved Oslo Universitetssykehus rapporterer man om over 50 prosent vaksinasjonsdekning.

I Sykehuset Østfold har nærmere 1600 medarbeidere fått vaksinen siden i høst, og det er en god økning fra fjorårets tall. Torsdag 14. desember er siste planlagte vaksinasjonsdato for medarbeiderne på Kalnes i år.

Aktuell link