desember 18

Ut å reise i jula? Jula på Norges hovedflyplass..

Du finner god julestemning på Avinor Oslo lufthavn (Foto: Avinor)

Julen på Norges hovedflyplass

Det nærmer seg den travle juletiden og på Avinor Oslo lufthavn venter man jevnt høy trafikk frem mot julaften skriver Avinor i en melding.

 • Den siste uken før jul er den travleste med onsdag, torsdag og fredag som de dagene med mest trafikk. Mange velger å reise hjem nærmere helgen ettersom julaften i år er på en søndag, sier kommunikasjonssjef ved Oslo lufthavn, Joachim Westher Andersen.

Pakk verdifulle gaver i håndbagasjen

Gaver med flytende innhold i mengder over 100 milliliter er ikke tillatt i håndbagasjen. En populær gave er spekemat-sett med medfølgende kniver, og her kommer ikke kniven gjennom sikkerhetskontrollen. Har du gaver som er av høy verdi bør dette medbringes i håndbagasjen, forutsatt at det er tillatt.

Usikker på hva du har lov til å ha med deg? Ta en titt her

 • Våre folk er på jobb for de reisende og ønsker at de skal få en best mulig reise hjem til jul. Derfor er det ekstra kjedelig for oss når vi må åpne og eventuelt ta bort deler av julegaven. Det er ingen god følelse for sikkerhetskontrollørene og ingen god opplevelse for passasjerene, forklarer Andersen og legger til:

– Skal du gi bort noe ekstra verdifullt bør du vurdere å ta det med i håndbagasjen.

Mat er i utgangspunktet tillatt i håndbagasjen, men krem klassifiseres som flytende, så kremkaker bør vertskapet stå for dit man skal. Det kan også være lurt å bruke god emballasje og pakke inn julegaver som kan knuse på en forsvarlig måte.

Benytter du våre selvbetjente løsninger?

Reisende som benytter lufthavnens selvbetjente løsninger og leverer inn bagasjen selv, oppfordres til å knytte sammen lange reimer, hemper eller stropper slik at dette ikke henger seg fast i bagasjebåndet. Dette gjelder spesielt for sekker og bagger. Er du i tvil om din bagasje er godt nok pakket, kontakt personalet i nærheten.

 For de som benytter bil til og fra lufthavnen har vi raske og enkle løsninger for bestilling av parkering her

Større plass til gode juleopplevelser

Den offisielle åpningen av nye Oslo lufthavn er overstått og de nye passasjerområdene er satt i full drift. Reisende med SAS og Norwegian benytter seg av hver sin del av avgangshallen og Norges hovedflyplass kan nå tilby 30 sluser i sikkerhetskontrollen.

 • I sikkerhetskontrollen har vi ned mot fem minutter i gjennomsnittlig ventetid i 2017 og det ønsker vi å levere også i juleferien, forklarer Andersen. Han kan også i år tilby egen julenissesluse.
 • Vi ønsker god julestemning på flyplassen, så alle som reiser med nisselue kan benytte familieslusene våre. Disse vil være pyntet til jul og vil holde juleåpent fra torsdag 21. desember og helt frem til julaften, forklarer han.

Utnytt lavtrafikkperiodene

Det er svingninger på dager og klokkeslett i antall reisende som passerer gjennom flyplassen. Dagen på Oslo lufthavn starter tidlig, og fra klokken syv går passasjertallene rett til værs. I ellevetiden og rundt klokken 16 inntreffer de definitive toppene.

 • Vi ser en nedgang i trafikken mellom klokken 12 og 14. Har du mulighet til å komme til flyplassen på den tiden, kan du spare deg for tid og stress. Etter klokken 22 og fram mot midnatt minsker også trafikken mye, sier Andersen.
 • Lørdager er en undervurdert reisedag hvis man vil unngå de store trafikktoppene. Da faller passasjertallene i våre prognoser med en tredjedel. Kan du planlegge ferieturen til lørdager, er det et godt råd fra vår side.

 • Trafikktall – juleferien

  Mandag 18. desember: 71 042

  Tirsdag 19. desember: 74 852

  Onsdag 20. desember: 82 973

  Torsdag 21. desember: 86 740

  Fredag 22. desember: 84 759

  Lørdag 23. desember: 42 408

  Søndag 24. desember: 18 624