januar 26

De mest populære navnene i 2017..

Sofie og Jakob topper navnestatistikken for i fjor skriver SSB i en artikkel.

– Både Sofie og Jakob har en klassisk popularitetsutvikling for navn, sier seniorrådgiver Jørgen Ouren, som har ansvaret for navnestatistikken.

Han forteller at Sofie og Jakob var svært populære rundt år 1900, før de gikk de nesten helt ut av bruk, for så å komme langsomt tilbake.

120

– Det går om lag 120 år mellom popularitetstoppene, noe fjorårets mest populære navn er et skoleeksempel på, sier navneeksperten.

Er tante Sofie glemt?

– Sofie har vært på topp-5 i Norge siden 2009, men har først nå kommet helt opp, forteller Ouren.

Sofie er et gresk navn som betyr visdom. Det er kjent i Norge siden 1600-tallet. Siden Sofie og Sofia uttales forskjellig, skilles de i navnestatistikken, mens Sofie og Sophie telles som samme navn.

– Kanskje bidro Torbjørn Egners strenge tante Sofie til at nesten ingen jenter i Norge fikk dette navnet en lang periode, sier Ouren.

I Sverige ble Sofia kåret til vakreste pikenavn i 2001. Sofia var veldig populært på 1800-tallet. Høyeste popularitet i Sverige i moderne tid, var en 13. plass i 1996.

Jakob et typisk bibelnavn

Guttenavnet Jakob/Jacob er et hebraisk navn av ukjent opphav, kjent i Norge siden 1300-tallet.

– Guttenavn er mer robuste enn jentenavn på grunn av oppkalling, sier Ouren.

Jakob er et typisk bibelnavn. Når også neste guttenavn på listen, Lucas, er bibelsk, ser vi at bølgen med bibelske guttenavn ikke er over. Både i Sverige og Danmark var Jakob på sitt mest populære på 1990-tallet.

Årets klatrere

Størst fremgang i fjor hadde Selma, Sofie og Alma på jentesiden, mens Isak, Jacob og Lavrans hos guttene. På fem års sikt hadde Olav og Olivia den største fremgangen.

Det er flere endringer i topplistene. Elias og Isak er tilbake på guttenes topp-10-liste, mens Mathias og Aksel går ut. Håkon er eneste nye guttenavn inne på topp-20. Her går Alexander ut. På jentesiden er topp-10 uendret. Større endringer finner vi i jentenes topp-20-liste. De nye som kommer inn er Frida, Alma, Amalie og Selma. Ut går dermed Tiril, Linnea, Mia og Mathilde.

Varierer fra fylke til fylke

Toppnavnene i fylkene varierer.

– Selv om Jacob er det mest brukte guttenavnet totalt i Norge, er det bare i fylkene Hordaland og Troms navnet troner øverst på lista, sier Ouren.

Mohammed

Mohammed i ulike skrivemåter topper som alltid i Oslo. William, som har gått sterkt tilbake på landsbasis, er fortsatt topp i Akershus og Sogn og Fjordane. Jonas topper i Buskerud og Telemark.

På jentesiden merker vi oss at Sofia, som i 2016, topper i Oslo. Sofie er helt nede på 20. plass i Oslo, noe vi mangler en god forklaring på. Ellers er Mathilde topp i Vest-Agder, Vilde i Sogn og Fjordane og Aurora i Finnmark.

Kjært barn får mange mellom- og etternavn

51,5 prosent av barna får mellomnavn. I tillegg får 8,7 prosent bindestrek i etternavnet. Stadig flere barn får flere etternavn. Andelen barn med flere fornavn synker derimot. 20 prosent av jentene og 22 prosent av guttene får flere fornavn. Dette inkluderer 0,9 prosent med bindestrek.

Bruken av etternavn som slutter på «sen» har vært fallende de siste årene, og har nå sunket videre til 15,0 prosent, mot 22,4 prosent i 1995.

Sofie også mest brukte annet fornavn

I 2017 var Sofie/Sophie også det mest populære annet fornavn med 454, foran Marie med 416. Dette som i 2016. Men den mest brukte navnekombinasjonen i fjor var Emma Sofie.

Marie er fortsatt det desidert mest brukte annet fornavn totalt for alle norske kvinner.

Alexander/Aleksander toppet også i år guttenes liste over annet fornavn med 320, før André med 215. Den mest brukte guttenavnkombinasjon var i fjor Liam Alexander.

Aktuell link