januar 31

Melder om godt resultat for julegryta. 32 millioner..

Med over 200 julegryter og mer enn 16 000 timers dugnadsarbeid rundt i landet, er resultatet for Frelsesarmeens juleinnsamling klart: Over 32 millioner kroner i julegryta viser at nordmenns giverglede er minst like stor som tidligere opplyser organisasjonen i en melding.

32

Frelsesarmeens julegryteinnsamling resulterte i over 32 millioner i grytene i løpet av desember. Kontantene utgjør fortsatt mesteparten av det som kom inn, men digitale giverkanaler utgjør en stadig større del.

Med over 200 julegryter og mer enn 16 000 timers dugnadsarbeid rundt i landet, er resultatet for Frelsesarmeens juleinnsamling klart: Nordmenns giverglede er minst like stor som tidligere.

Stor økning i digitalt gitte gaver
Antallet bidrag på Vipps har økt med 117 % fra 2016. Selv om kontanter fortsatt er den store vinneren med over 23 millioner kroner, har hele 9 millioner kommet inn gjennom andre giverkanaler, som for eksempel crowdfunding og Vipps.

Gaver som varmer året rundt

– Dette er helt overveldende, nordmenns giverglede slutter aldri å overraske meg, sier leder av seksjon for velferd og utvikling i Frelsesarmeen Elin Herikstad

Pengene fra julegryta går til Frelsesarmeens sosiale engasjement året igjennom. Store deler av midlene kommer godt med allerede i desember. Over 2000 personer spiste julemiddag hos Frelsesarmeen i løpet av desember, og mer enn 15 000 julegaver ble delt ut.

I 2018 vil pengene gå til blant annet matutdelinger, ferieturer for barnefamilier, arbeid mot moderne slaveri, arbeid i norske fengsler, integreringsarbeid og å skape gode møteplasser.

Behovet for hjelp er økende

Tilbakemeldingene fra Frelsesarmeen i hele landet vitner om økende behov og flere søkere enn tidligere. Over 13 000 personer søkte i desember om bistand før jul. Hjelpen består blant annet av gavekort i matbutikker, matposer, fyringsved og julegaver. Gode fellesskap og hjelp til praktiske ting er også viktige tilbud i desember, men også resten av året.

– Vi er jo i veldig mange lokalsamfunn i Norge, og det er ulikt fra sted til sted om hva som er behovet. Det vi ser er at det jevnt over er en økning i mennesker som trenger vår hjelp, sier Elin Herikstad.

Hun forteller at årsakene er komplekse og at for eksempel på Østlandet, og særlig i Oslo er det store barnefattigdomsutfordringer. Mens det andre steder kan være eldre, personer som sliter med rus eller ensomme som ber om hjelp.

– Vi ser at ensomhet er en ny type fattigdom, ved at mange føler seg fattig på venner og nettverk, og en mening i hverdagen sin, sier hun.

Dette er julegryta

• Frelsesarmeens innsamlingsaksjon i desember.

• I Norge satt ut for 117. gang i desember 2017 med over 200 gryter.

• Man kan også støtte på Vipps eller ved å være vert for sin egen crowdfunding-gryte på frelsesarmeen.bidra.no.

• Gryta er en lokal innsamling der midlene som samles inn brukes av Frelsesarmeen lokalt.

• Bidragene brukes i Frelsesarmeens sosiale arbeid i Norge året gjennom.

• Gjør det mulig å hjelpe i form av mat, klær, fyringsved, ferie- og fritidstilbud, veiledning og samtaler, sosiale møteplasser eller annen økonomisk hjelp.

• Hjelper blant annet barnefamilier, aleneforsørgere, minstepensjonister, ensomme eldre og rusavhengige.