februar 09

-Våg å være der for andre. «Helsesista» deltok på fylkeskommunens seminar om nettmobbing..

Norges «Helsesista» Tale Maria Krohn Engvik, Foto via Østfold fylkeskommune

Som de unge forstår

  • Du må våge å være en trygg voksen, snakke på en måte som de unge forstår, unngå å moralisere men heller hjelpe ungdommen til å ta gode valg. Det var noen av rådene fra hele Norges «Helsesista» Tale Maria Krohn Engvik, da hun denne uken deltok på fylkeskommunens seminar om nettmobbing skriver fylkeskommunen på sine nettsider.

Du må bruke ord som de unge forstår, og være i de kanaler der de unge er, mener «Helsesista»

Helsesøster Tale Maria Krohn Engvik, bedre kjent som «Helsesista» har hele 40.000 følgere på Snapchat. Her snakker hun om alt ungdom er opptatt av. Hun bruker de unges arena til å spre kunnskap, og pakker seriøse budskap inn i humor, sprell og emojies. Ut fra antall følgere er det tydelig at «Helsesista» har knekt koden for å snakke med de unge.

  • Jeg bryr meg ikke om at noen synes jeg er vulgær. Når jeg snakker med de unge bruker jeg et enkelt og direkte språk, og er bevisst på ordene jeg bruker. Jeg forsøker også å få de unge til å reflektere selv, fremfor å komme med råd med en gang. Det er viktig å hjelpe dem å bli i stand til å ta gode valg selv. I stedet for å si «ikke ta nakebilder», ber jeg de heller tenke etter hva som er bra med å sende et nakenbilde, og hva kan gå galt. Da får jeg de til å snakke om det og gruble over det, forteller Tale Maria Krohn Engvik.

Verdt jobben

  • Når ungdom forteller til meg at de opplever vonde ting, forsøker jeg å få de til å selv melde i fra. Har du mistanke om at noen har det vondt, så spør de hvordan de har. Og fortsett å spørre flere ganger. Ikke gi deg. Til sist er de kanskje klare til å snakke om det. Dersom jeg kan hjelpe ett barn eller ungdom til å si i fra, så er det verdt all jobben jeg gjør, sier Krohn Engvik.

Helsesøsteren er også opptatt av at vi voksne må være i de kanaler der ungdommen er. Hun skulle gjerne sett at flere hjelpeinstanser hadde en chatte-tjeneste, og at politiet hadde en egen barnevennlig side for å melde i fra.

Seminar

Seminaret om nettmobbing torsdag 8. februar ble arrangert av Østfold fylkeskommune ved mobbeombudet i samarbeid med Medietilsynet Trygg bruk.

Her er noen av rådene fra Helsesista 

•Bruk et enkelt og direkte språk.

Det kan fort skape avstand til de unge, dersom du bruker et for «voksent» språk

•Latter.

Det er viktig å gjøre seriøs informasjon spennende. Benytt gjerne humor

•Refleksjoner

Hjelp de unge til å ta gode valg selv, fremfor å komme med råd

•Vær personlig og by gjerne på egne historier

Vis gjerne følelse, og vær varm og raus

•Unngå å dømme og moralisere

•Gi rom for å gjøre feil

Alle kan gjøre feil. Forsikre de unge om at selv om de gjør noe dumt, kan de uansett snakke med deg

Her kan du lese mer om seminaret via fylkeskommunens nettsider