februar 12

Kjempeløft på Moss kai..

Det er en kran av denne typen som skal i sving på kaia i Moss. Foto via Statens vegvesen

Kjempeløft på Moss kai

En spesialkran må til når en 96 tonn tung sikringsbjelkene skal på plass på fergeleiet ved Moss havn opplyser Statens vegvesen.

Bjelken er en del av understøttingen til hevelemmen på det rehabiliterte fergeleiet.

  • Det er ikke hver dag vi løfter så tunge gjenstander, forklarer prosjektleder Lars Frode Christiansen i Vegvesenet. – Derfor har vi denne spesialkrana, en taklift, inne for denne jobben.

En taklift er en stor traverskran montert på lekter.

Stengt kanal

Det ligger allerede en lekter inntil kaia i området løftet skal foregå. Av hensyn til denne må takliften posisjoneres skrått ut i fjorden. Kanalen blir derfor stengt i perioden løftet skal foregå.

  • Vi har varslet redningsskøyta og andre berørte på forhånd, forklarer Christiansen. – Redningsskøyta ligger utenfor i perioden løftet pågår.

Selve løftet vil foregår fra kl. 11.00 – 15.00 tirsdag 13. februar og får ingen konsekvenser for fergetrafikken.

Kai 1 ferdig i år, kai 2 i 2019

Arbeidene utføres nå på kai 1 ved Moss havn. Her er pelearbeidene ferdige, og prosjektet jobber nå med støp og monteringsarbeider.

  • Etter planen er vi ferdige 16. mars, i uke 11, opplyser Christiansen. – Begge fergeleiene vil være operative til påske.

Fram til ferdigstillelsen vil det pågå arbeider i perioden 07.00 – 19.00 mandag til og med lørdag. Søndager blir kun benyttet ved behov.

– Samtidig jobber vi nå med prosjekteringen av kai 2, en jobb vi starter med i oktober 2018, og ferdigstiller i mars 2019.