februar 15

1 av 3 skiskader i vinterferien gjelder knær..

Full fart i alpinbakken – Foto: pixabay

1 av 3 skiskader i vinterferien gjelder knær

Mange går på trynet i vinter, men mest av alt går det ut over knær, føtter og overkropp skriver Gjensidige i en pressemelding.

Forrige vinter hadde SOS International mer enn 1500 skirelaterte skadesaker for nordiske reisende, herav flere hundre norske. 1 av 3 skader norske skiturister er involvert er kneskader.

Strålende forhold og fulle fly

Alpinanleggene melder om rekordmye snø og høyt belegg i bakkene. Dette merker forsikringsbransjen godt og har allerede fått meldt flere skader fra uheldige skientusiaster. I tillegg melder flyselskapene allerede om mange fulle fly.

  • Normalt går dette greit for de aller fleste, men ikke alle er like heldige, sier Arne Voll, kommunikasjonssjef i Gjensidige. Han forteller at det kan bli svært kostbart om er på skiferie i utlandet og det skjer en ulykke.

I utlandet er ofte helsetjenester og legetransport privat, og må dekkes av den enkelte. Selv små skader kan komme på flere titalls tusen kroner.

Husk forsikring

  • Vi anbefaler sterkt å ha en reiseforsikring, som også UD har vært tydelige på. Denne koster ikke all verden og er en god garanti for en trygg ferie for deg og familie, sier Voll.

SOS har i år forhåndsbooket flere enn 400 flyseter på relevante avganger fra flyplasser i nærheten av de store skidestinasjonene i Alpene: F.eks. Innsbruck, München, Salzburg og Geneve, for å kunne frakte skadde skadinaver hjem. I bransjen kalles dette for «knokkelekspressen».

Afterski med måtehold

For mange er afterski en obligatorisk måte å avslutte en fin dag på. Ikke alle klarer å begrense alkoholinntaket, og Gjensidige har registrert flere ulykker etter slike fester. Ski på bena og høy promille, er noe en skal holde seg langt unna, er oppfordringen til Voll.

Fakta – De hyppigste skadene:

1 Kneledd (benbrudd nær kneet, skader på leddbånd, menisk eller korsbånd)

2 Legg, ankel, fot (skinnebensbrudd, brukket eller forstuet ankel, brudd i fote)

3 Skulder, overarm, krageben (skade i skulderledd, brukket kraveben eller overarm)

I snitt kostet hver skade i forbindelse med skikjøring i utlandet 32.500 kroner. (Nordmenn)

Her blir flest nordmenn på skiferie i utlandet skadet:

  1. Østerrike

  2. Italia

  3. Frankrike