februar 15

Skal kåre Norges mest attraktive by 2018. Forslag..

– Byer må utvikles til å bli et attraktivt sted der folk kan bo, arbeide og reise klimavennlig. Med prisen Attraktiv by ønsker vi å løfte frem gode eksempler fra hele landet, sier kommunal- og moderniseringsminister Monica Mæland i en melding. 2017 ble Fredrikstad kåret til årets mest attraktive by.

15. februar går startskuddet for konkurransen «Attraktiv by – statens pris for bærekraftig by- og stedsutvikling». Det er fjerde gang prisen deles ut.

– Jeg er opptatt av at det utvikles attraktive byer for menneskene, næringslivet og miljøet. Når byene vokser er det ekstra viktig å ta vare på og skape gode friområder, attraktive bomiljø og trivelige bysentrum for alle, sier Mæland.

Vinneren får 250.000 kroner i prispenger, et diplom og en plakett. En uavhengig jury, ledet av statsviter og førsteamanuensis ved Høyskolen Kristiania, Erling Dokk Holm, velger ut vinneren.

– Vi ønsker å høre hva innbyggerne mener er gjort for å skape liv og trivsel i byen sin og hva de setter særlig pris på, sier Dokk Holm.

Tre spørsmål på nominasjonssiden må besvares:

• Hva er gjort for å skape liv og trivsel for innbyggere og næringsliv der du bor, og hva setter du særlig pris på?

• Hva kan andre byer og tettsteder lære av dette?

• Hvordan har du og resten av innbyggerne fått være med på å utvikle stedet ditt?

Prisen retter seg mot små, mellomstore og store byer. Det er ikke et krav at stedet har bystatus. Prisen kan også deles ut til et mindre område innad i byen, eller et samarbeidsprosjekt mellom by og omland som fremmer bærekraftig utvikling.

– Om din by ble nominert i fjor, men ikke nådde opp, er det ingenting i veien for å prøve igjen i år, sier Mæland.

Send inn ditt forslag til hvem som fortjener prisen innen 17. mars. Prisen deles ut i juni.

I 2017 ble Fredrikstad kåret til Norges mest attraktive by, i 2016 Bodø og i 2015 vant Trondheim ved St. Olavs Hospital.

Aktuell link