mars 07

De blir kalt Norges tøffeste jenter og spesialiserer seg på å innhente informasjon fra fienden..

De blir kalt Norges tøffeste jenter og spesialiserer seg på å innhente informasjon fra fienden. «Sara» (19), er soldat i Jegertroppen ved Forsvarets spesialkommando.

|innholdsbasert via Forsvaret

Nye utfordringer

Med en konstant søken etter nye utfordringer, er jentene i jegertroppen klar for det meste. Søsteren advarte om at det kom til å bli et krevende år. Hun snakket fra tidligere erfaring, og anbefalte henne om å søke. Om hun kom igjennom nåløyet, ville det bli et tøft år med mange opplevelser. Med en av landets mest utfordrende førstegangstjenester, er Sara på god vei mot å bli godkjent jeger i Forsvarets spesialkommando.

-Når jeg først skulle ha en førstegangstjeneste, ville jeg ha et år der jeg fikk utfordret meg ekstra mye

— Å være i jegertroppen handler mye om å prestere når det er noe du ikke får til, for det er da du virkelig skal fungere. Når jeg først skulle ha en førstegangstjeneste, ville jeg ha et år der jeg fikk utfordret meg ekstra mye, forteller Sara.

EN VARIERT TJENESTE  

Sara er oppvokst på gård, og har alltid hatt en aktiv hverdag. På videregående gikk hun et studieløp med fokus på friluftsliv, og ble vant med å gå med sekk. Et halvt år før hun skulle inn, begynte hun å trene ekstra mye for å komme seg gjennom opptaket.

— Det ligger mye i hodet. Du kan trene mye, men du må være fast bestemt på at det er det du vil. Hvis du har andre muligheter blir det lett å velge dem, forteller hun.

Jentene i jegertroppen har en variert førstegangstjeneste. Før utdanningen startet, måtte de gjennom grovuttak, rekruttskole, og til slutt et hovedopptak. Det var en grundig seleksjonsprosess for å finne de rette kandidatene til troppen.

Hardt

— Jeg hadde sett for meg at opptaket skulle bli hardt, men det var hardt på en annen måte enn jeg hadde forventet. Det gikk greit å være sulten, men å være kald og våt hele tiden var det verste, sier Sara.

Etter hovedopptaket startet jegerutdanningen. Troppen fikk en god innføring i våpen og skyting, og hadde mange ulike kurs. Det første halvåret bestod av blant annet ulike øvelser i skog og mark, mens det siste har fokus på urban krigføring.

— I starten hadde vi noen mindre øvelser der vi lærte det grunnleggende, og nå er øvelsene større. Mye av tjenesten vår går ut på innhenting av informasjon om fienden, forteller Sara.

EN BRATT LÆRINGSKURVE  

Jentene i troppen blir kontinuerlig testet. For å bli godkjent jeger må de bestå krav under og etter utdanningsperioden, og består de ikke disse, blir de overført til annen avdeling.

— Det blir mye trening, og vi har ganske lange dager. Befalet er veldig flinke til å legge opp ukene slik at vi ikke får for stor belastning. Om vi har en hard uke, så blir det en rolig en etterpå. Det er en bratt læringskurve, der vi gjør utrolig mye varierende, forteller Sara.

SLIK ER UTDANNINGSLØPET

*Grovuttak (5 dager): Om du er kvalifisert blir du innkalt til grovuttak. Der venter legesjekk og fysiske tester på Sessvollmoen leir.

*Rekruttskole (omtrent 3 uker): Rekruttskolen begynner ca 2 uker etter endt grovuttak, og det er kun de beste som består grovuttaket som får tilbud om å starte på rekruttskolen på Rena leir. Her får du kunnskaper og ferdigheter som er nødvendig for å gjennomføre jegeropptaket.

*Opptaket (omtrent 1 uke): Opptaket skal identifisere og selektere hvem som er egnet til å starte som jegeraspirant. Her blir man testet og vurdert som enkeltperson og som gruppemedlem.

*Utdanning (omtrent 10 måneder): Om du består opptaket vil du få mulighet til å starte som jegeraspirant ved Forsvarets spesialkommando. Her blir du utdannet og trent for å oppnå ferdigheter og kunnskaper som er nødvendig for å tjenestegjøre som jeger.

Her kan du lese mer via Forsvarets nettsider

Alle foto via Forsvaret