mars 18

Den glemte polarhelt..

I 1889 sikrer hvalfangermatrosen Carsten Borchgrevink seg æren og en stor pengesum for å bli den første som setter sin fot på Antarktis. Men hvordan har det seg at eventyreren likevel endte opp som fattig og ukjent?

Denne dokumentaren gir oss en unik mulighet til å bli med til den gigantiske kolonien med Adélie-pingviner på det avsidesliggende Kapp Adare skriver NRK i en programomtale.

Sendes

Uke 12 NRK1 søndag 25. mars kl. 20.10

Fire episoder

Pingvinkolonien ligger ytterst på en fjellrekke som strekker seg ut i Rosshavet fra Antarktis. Midt i denne kolonien finner vi fortsatt hyttene etter Carsten Borchgrevinks ekspedisjon.

Hyttene har klart seg gjennom utallige orkaner i snart 120 år, men nå haster det med å redde det som er igjen.

I fire episoder følger NRK et team som skal prøve å restaurere hyttene.

Gjennom originale bilder tatt av ekspedisjonsdeltakerne selv, dokumenterer serien historien rundt verdens første overvintring på Antarktis og gir oss svar på hvorfor eventyreren endte opp i verdens mest ensomme og glemte grav på toppen av en fjellrekke.

Episode 1: Først på Antarktis

fra Oslo sikrer seg æren som det første mennesket på Antarktis.

En pengesterk engelsk forlegger har tro på den ukjente nordmannen, hvalfangermatrosen Carsten Borchgrevink, og gir ham en enorm sum til en overvintringsekspedisjon. Målet er å sikre unike bilder av et uutforsket kontinent.

Ikke alle i det britiske imperiet er fornøyd med at en nordmann stikker av med denne muligheten.

Norske vitenskapsmenn, to samegutter fra Kirkenes og velutdannede briter filmes i 1898 når de tar farvel og seiler mot det ukjente sydpolslandet, under ledelse av en mann med et større ego enn erfaring. De seiler ikke lenge før konflikter og problemer tårner seg opp.

Foto via NRK