mai 08

Heliumballonger kan stanse togene..

Mange kommuner har innført forbud mot salg av heliumballonger på 17.mai. Grunnen er forsøpling og miljøhensyn. Men ballongene er ikke bare en trussel mot naturen, de kan også føre til kortslutning av anlegget for togenes kjørestrøm opplyser Bane Nor i en artikkel.

Dersom en slik ballong mistes på plattformen kan den komme i kontakt med de strømførende delene og skape en kortslutning.

  • Årsaken til dette er at heliumballonger normalt er laget i aluminium.  Når ballongen møter kjørestrømmen på 16 000 volt blir det overslag, og i de verste tilfellene smelter ledningen. Dette fører til togstans, og reparasjonene kan være tidkrevende, sier fungerende kommunikasjonssjef Britt-Johanne Wang i Bane NOR.

Bane NOR oppfordrer derfor foreldre til å passe ekstra godt på og ta ansvar dersom de har med seg barn og slike ballonger i nærheten av jernbanens strømførende ledninger.

  • De siste årene har vi ikke hatt slike hendelser, men tidligere har det vært problemer blant annet på Skøyen, Oslo S, Fredrikstad og Larvik i forbindelse med 17. mai-feiringen. Vi håper vi slipper unna i år også, sier Wang.

Så langt har 31 kommuner vedtatt å forby salg av heliumballonger, blant dem Oslo.

Aktuell link / Bane Nor / foto via Bane Nor