mai 15

Nå blomstrer oppussingslysten og dermed kjøp av bygg- og anleggstjenester. Vet du hvem du inviterer inn på eiendommen din?

Nå blomstrer oppussingslysten og dermed kjøp av bygg- og anleggstjenester. Vet du hvem du inviterer inn på eiendommen din spør politiet i en artikkel.

– Den billigste avtalen kan bli den mest dyrkjøpte erfaringen for forbrukere som kjøper bygg- og anleggstjenester.

Det sier partnerne i samarbeidet mot arbeidslivskriminalitet. Politiet, Arbeidstilsynet, Skatteetaten, Kemneren og NAV Kontroll intensiverer nå arbeidet mot useriøse aktører i bygg- og anleggsbransjen.

– Det er så mange lovlige og dyktige håndverkere og aktører på markedet, at det ikke er noen grunn til å velge de useriøse, sier samarbeidspartnerne.

Kunder er særlig tilbøyelig til å kjøpe svart arbeid når de vil ha hjelp til maler-, murer- og snekkerarbeid. Færre kjøper rørlegger- og elektrikerarbeid svart. Særlig i markedet for rehabilitering, ombygging og tilbygg finner man useriøse bedrifter

Konsekvensene av å velge en useriøs aktør er flere

Hvis du benytter deg av svart arbeid risikerer du å få både et økonomisk ansvar og et straffeansvar:

•Du har ingen garanti på det utførte arbeidet og du mister klageretten Pusser du opp huset svart og det viser seg å være mangler og feil, kan det som så ut som et fristende tilbud, bli veldig dyrt. Det skjer at useriøse håndverkere ikke fullfører arbeidet eller utfører så dårlig arbeid at profesjonelle må inn og rette opp arbeidet.

•Du kan få medansvar som for eksempel arbeidsgiver- og erstatningsansvar ved skader og for eventuelle skatte- og avgiftsunndragelser Du kan bli nødt til å betale inn inntektsskatt, trygdeavgift og merverdiavgift som den næringsdrivende har unndratt. Dette dersom betalingen overstiger 10 000 kroner og ikke er betalt via bank, jfr skattebetalingsloven §16-50. Dette innebærer at forbrukeren risikerer å måtte betale bortimot 2 ganger for det svarte arbeidet.

•Du kan bli anmeldt og dømt for medvirkning til skatte- og avgiftsunndragelser og svart arbeid Høyesterettpraksis fra 2010 viser at en forbruker kan bli idømt ubetinget fengsel for å benytte seg av svart arbeid.

•Du kan få medansvar for liv og helse Risiko og ansvar knyttet til HMS kan være en del av ansvaret du har som oppdragsgiver, og useriøse aktører har ikke alltid sikkerheten for sine medarbeidere i orden.

Samfunnsproblem

Svart arbeid er dessuten et samfunnsproblem. Fellesskapet finansierer trygdeordningene gjennom skatter og avgifter, og velferden kommer under press når folk benytter seg av svart arbeid.

Svart arbeid bidrar også til en konkurransevridning for de seriøse aktørene som følger regelverket. I noen delbransjer er grunnlaget for seriøs drift i det hvite markedet i ferd med å forvitre.

Dette kan du gjøre for å sjekke at firmaet er seriøst

Useriøse aktører finnes fordi noen velger å benytte seg av dem. Alle kan dermed bidra i bekjempelsen av svart økonomi og arbeidslivskriminalitet. Dette bør du huske:

•Ta en grundig bakgrunnssjekk på dem som skal jobbe hos deg Spør deg fram via venner, bekjente, sjekk Mitt anbud og ring tidligere kunder for å forhøre deg om bedriften har utført en god fagmessig jobb.

•Gjør et oppslag i Brønnøysundregistrene, http://www.brreg.no Du trenger bare å vite omtrent firmanavn. Her får man blant annet se om firmaet er registrert i Foretaksregistret, Merverdiregisteret, NAV Aa-registeret og når siste godkjente årsregnskap er sendt inn.

•Kontakt kemneren Dersom du etter å ha sjekket Brønnøysundregistrene fortsatt er usikker, er du velkommen til å ta en telefon til kemneren i kommunen din. Kemneren kan ikke anbefale firmaer eller gå god for firmaer, men kan veilede i forhold til opplysningene som er offentlig tilgjengelig hos Brønnøysundregistrene.

•Ta firmasjekken på www.handlehvitt.noRegistrering i Brønnøysundregisteret og merverdiavgiftsregisteret er ikke en garanti for at virksomheten er seriøs. På http://handlehvitt.no finner du ei sjekkliste.

•Få et skriftlig tilbud på det som skal utføres og til hvilken pris.  Be firmaet fremlegge referanser.

•Skriv alltid kontrakt Kontrakten bør forklare hva arbeidet går ut på, og hva som er det ønskede resultatet. Les mer om kjøp av håndverkertjenester hos Forbrukerrådet.

•Betal via bank eller med kort På den måten sikrer du deg mot å bli gjort medansvarlig for andres skatte- og avgiftsunndragelser ved kontantkjøp over kr 10 000,- og du står sterkere i reklamasjons- og klagesaker. Les om privatpersoners ansvar ved kontantkjøp hos Skatteetaten. Undersøk at du får gyldig faktura og at du betaler til det kontonummeret som er registrert på firmaet. Ved å betale via bank/kort bidrar du også til likere konkurransevilkår og gjør det vanskeligere for de useriøse aktørene å unndra omsetning fra beskatning.

•Unngå dørsalg Kriminelle aktører i byggebransjen er dyktige selgere og klarer ofte å få kontrakter ved å utnytte tilliten de har bygget opp. Forhold deg til at papirer må være i orden før byggestart. Se også politiets råd til eldre.

•Spør om å få se arbeidstakerne sine HMS-kort HMS-kortets funksjon er å identifisere den enkelte arbeidstaker og opplyse om hvem som er vedkommendes arbeidsgiver. På den måten skal HMS-kortet bidra til å skape bedre oversikt over aktørene på en bygge- og anleggsplass. Kravet gjelder også eier og daglig leder, selv om en bare er ute for å kontrollere arbeidet som utføres.

Si ifra om useriøse aktører:

Har du useriøse firma i ditt nærmiljø?Tips politiet eller ring 02800.

Artikkelen er hentet fra politiets egne nettsider