mai 25

Norsk Leirskoleforening tildeles Friluftslivets Hederspris..

JUBILANT OG VINNER: Norsk Leirskoleforening tildeles Friluftslivets Hederspris samme år som foreningen fyller 50 år. Foto: Bjørnsund Leirskole

50 000

Hvert år er om lag 50 000 barn på leirskole. Nå hedres jubilanten Norsk Leirskoleforening for sin 50 år lange innsats for friluftslivsopplæringen av norske barn og unge opplyser Norsk Friluftsliv i en melding.

50 år

I år fyller Norsk Leirskoleforening 50 år. Nå kan foreningen også feire at de er vinner av Friluftslivets Hederspris 2018.

Prisen er den mest høythengende innen norsk friluftsliv, og ble første gang delt ut i 1995. Norsk Leirskoleforening får prisen for sin mangeårige innsats for å spre viktig informasjon om verdien av leirskole for norske barn. Til sammen har to millioner nordmenn vært på leirskole.

– Leirskole er for alle

I sin begrunnelse understreker juryen at leirskolene er en viktig rekrutteringsarena til friluftslivet, og at tilbudet hvert år gir rundt 50 000 norske barn og unge varierte og spennende aktiviteter i norsk natur, fra kyst til fjell.

Leirskole er noe som er for alle, uavhengig av tidligere friluftslivserfaring, etnisk opprinnelse og familieøkonomi, bemerker juryen.

  • Aktivitetene blir tilrettelagt etter funksjonsnivå og interesser. Elever som tradisjonelt ikke mestrer skolens akademiske rammer, opplever ofte at de blomstrer og at de kan vise seg positivt frem når de er på leirskole. For mange barn er naturopplevelsene på leirskole det viktige positive førstemøtet med den norske friluftslivstradisjonen, skriver juryen i sin begrunnelse.

– En stor anerkjennelse

Norsk Leirskoleforening (NLF) er en frittstående nasjonal pedagogisk interesseforening, og 51 leirskoler er medlemmer av NLF. De ligger spredt over hele landet, ofte utenfor allfarvei og i unik norsk natur. Leder i NLF, Trond Setlo, understreker at det er mange som tar del i prisen.

  • Det er en ære for Norsk Leirskoleforening å bli tildelt Friluftslivets Hederspris. Utmerkelsen er en stor anerkjennelse av foreningens arbeid for leirskoleordningen og for kampen å sikre alle elever et leirskoleopphold. Prisen er også en anerkjennelse til det arbeidet alle landets leirskoler gjør for å fremme den norske friluftslivstradisjonen. Det er mange ildsjeler i leirskolesystemet, og alle har sin del i denne prisen, sier Setlo.

Den norske Friluftslivsprisen eies og deles ut av paraplyorganisasjonen Norsk Friluftsliv og friluftslivsfestivalen «Friluftsliv for alle».

Tidligere vinnere av Friluftslivets Hederspris: 

1995: Ragnar Frislid

1996: Claus Helberg

1997: Olaf og Normann Heitkøtter

1998: Jon Østeng Hov

1999: Charlotte og Eiliv Sulheim

2000: HM Dronning Sonja

2001: Den norske Turistforening

2002: Arnulf Møllerstad

2003: Foreningen Øx

2004: Thorbjørn Berntsen

2005: Hans Christian Alsvik

2006: Kari Bay Haugen

2007: Leif Ryvarden og Per Roger Lauritzen

2008: Lars Monsen

2009: Nils Faarlund

2010: Norges jeger -og fiskeforbund

2011: Nasjonalt Pilegrimssenter

2012: Olav Thon

2013: Arne Nævra

2014: Øystein Dahle

2015: Speiderbevegelsen – Norges Speiderforbund og KFUK-KFUM speiderne
2016: Norges Røde Kors

I 2017 ble «Tursøstre» Stine og Hege Schultz Heireng tildelt Friluftslivsprisen.