juni 07

Mot rekordsommer på Avinor Oslo lufthavn..

Trafikken til og fra landets hovedflyplass har aldri vært større enn denne sommeren. Fredag 15. juni er den store utfartsdagen med over 106.000 reisende til eller fra Oslo lufthavn.

Mange

  • Vi står foran en sommer med svært mange reisende, og mange dager er det over 100.000 som skal ut og fly. Vi forventer et stort trykk gjennom hele juni og juli og er godt forberedt, sier kommunikasjonssjef ved Oslo lufthavn, Joachim Westher Andersen i en melding.

Han anbefaler reisende i sommer å beregne litt bedre tid enn vanlig.

  • Vi anbefaler at man tar seg ekstra tid, da det er svært mange som skal ut og fly. Dersom man skal reise til land utenfor Schengen-området må man ta høyde for at det er flere reisende enn normalt som skal gjennom passkontrollen.

Forbedret grensekontroll

I samarbeid med Oslo lufthavn har politiet satt i drift selvbetjente passkontroller på både avgang og ankomst, der reisende kan utføre passkontrollen automatisk. Dette gjelder for borgere over 18 år fra Norge, Island og EU.

  • De selvbetjente passkontrollene har større kapasitet enn en manuell kontroll. Vi er midlertid i en innførings- og testfase, og hvor mange selvbetjente posisjoner som er i drift vil variere, sier politioverbetjent Lars Hegstad, leder av politiets grensekontroll på Oslo lufthavn.

Han sier at reisende fortsatt må være forberedt på kø i passkontrollen i de mest travle periodene.

­­- Vi håper imidlertid at innføringen av selvbetjent passkontroll vil redusere køtiden, sier Hegstad.

Sikkerhetskontrollen

I sikkerhetskontrollen sparer man mye tid om man møter forberedt og ikke har med seg væske i beholdere ut over 100 ml. Beholderne skal plasseres i en gjennomsiktig, gjenlukkbar og lukket plastpose med kapasitet på høyst en liter. Skarpe gjenstander er forbudt å ta med om bord. Husk også at alt av metall skal fjernes fra kroppen og at PC, nettbrett, mobiltelefon og fotoutstyr skal ut av bagen ved passering.

  • Hvis alle forbereder seg litt før de kommer frem til skranken i sikkerhetskontrollen bidrar det til god flyt og mindre ventetid, oppfordrer Andersen.

Trenger du rullestol eller annen hjelp på flyplassen? Her kan du bestille assistanse.

Knytt sammen reimer

Sjekker du inn selv og leverer bagasjen i selvbetjent skranke, er det viktig å knyte sammen lange reimer, hemper eller stropper slik at dette ikke henger seg fast i bagasjebåndet. Dette gjelder spesielt for sekker og bagger. Er du i tvil om din bagasje er godt nok pakket, kontakt personalet i innsjekkingsområdet.

Reise med barn i sommer?

Familieslusene i sikkerhetskontrollen er populære, og kan brukes av alle som reiser sammen med barn under 12 år. Barn som reiser alene kan også benytte seg av tilbudet.

  • Etter sikkerhetskontrollen har vi barnevogner som de reisende kan benytte. Disse er gratis og kan settes igjen ved gaten man reiser fra, forklarer Andersen.

Bestill parkering

Oslo lufthavn har et godt kollektivtilbud til og fra flyplassen, som vi oppfordrer de reisende til å bruke. Skulle du likevel ønske å kjøre bil og parkere, anbefaler vi forhåndbooking av parkeringsplass.

https://avinor.no/flyplass/oslo/parkering/

  • Om du bestiller på forhånd, får du beste pris og er garantert plass, sier kommunikasjonssjefen.

Foto via Avinor