juni 13

Har stor nytte av allergivaksiner. Er innom sykehuset Østfold..

Sykepleier Emilie Aurora Engebretsen ved poliklinikkområde 6 øre-nese-hals på Kalnes, gir Pernille Simensen (20) en påfylling av allergivaksiner. Foto via sykehuset Østfold

Stor nytte

Pernille Simensen fra Sarpsborg (20) er en av mange som opplever god effekt av vaksine mot pollen og andre allergier. 35 personer er jevnlig innom øre-nese-hals poliklinikken i Sykehuset Østfold for allergivaksiner, og til høsten blir det flere opplyser sykehuset i en artikkel.

  • Jeg har vært allergisk siden jeg var liten, og har prøvd mye forskjellig opp gjennom årene. Tabletter og kortisontabletter også, men jeg ble ikke noe bedre. Dermed slet jeg veldig med slimhinnene mine, sier Simensen. 20-åringen er glad hun ble henvist til øre-nese-hals på Sykehuset Østfold, hvor hun etter utredning kom i gang med allergivaksinering.

Pollenallergi, ofte kalt høysnue på folkemunne, skyldes at mange reagerer allergisk på visse proteiner som finnes i pollen fra ulike typer trær, gress og ugress. Øyne og nese som klør eller renner, er typiske symptomer, og i følge Astma- og allergiforbundet antar man at over 20 prosent av befolkningen har mer eller mindre pollenallergi.

Om pollenallergi

Begynner du å nyse og får tett nese eller irriterte øyne hver vår og sommer, har du sannsynligvis pollenallergi (høysnue). En allergi er en overreaksjon fra kroppens immunforsvar mot noe som egentlig er ufarlig. Ved pollenallergi overreagerer immunforsvaret mot pollen, det vil si blomsterstøv som planter og trær slipper ut i luften.

Det finnes en rekke medisiner mot pollenallergi. Nesespray, allergitabletter, øyendråper, inhalasjonsmedisiner og allergivaksine er blant behandlingsmetodene, men leger hjelper pasienter å finne frem til rett hvilken behandling som passer best

(Kilde: Norges Astma- og allergiforbund)

God effekt

Sykepleier Emilie Aurora Engebretsen ved øre-nese-hals avdelingen tok imot Pernille Simensen da hun sist uke var innom for en påfylling av allergivaksiner.

  • De fleste som kommer hit til sykehuset, er de som er veldig plaget av allergi. Det er personer som er alvorlig plaget slik at det går ut over hverdagslivet. Før de kommer hit, har de gjerne prøvd alt fra nesespray, øyedråper og kortisontabletter, uten at det virker, forklarer Engebretsen.

Må henvises

Allergivaksinasjon kan redusere en allergisk sykdom. Vaksinen inneholder små doser allergenekstrakt, som skal bidra til å endre kroppens reaksjonsmønster slik at det utvikles en toleranse mot allergenet.

I oppstarten må pasienten vaksinere seg ukentlig i syv uker, og deretter er det vedlikeholdsdoser omtrent hver 8. uke.

Kan ta imot flere

De siste dagene før vaksinasjon er det viktig at pasienten er frisk. Selve behandlingen gjennomføres i to faser, oppdosering og vedlikehold.

  • Det er først og fremst personer som er sterkt plaget med allergi og opplever sommerhalvåret som vanskelig, som vi anbefaler å vaksinere. Etter at fastlegen har henvist dem hit, gjennomfører legeteamet en prikktest og utredning av allergien, forklarer Johannessen.

Per dags dato er 35 pasienter fast innom øre-nese-hals avdelingen for allergivaksinering, og 11 starter opp til høsten. De aller fleste er plaget av gress og bjørk.

  • De må starte vaksineringen utenom sesong, og vi har kapasitet til å ta imot flere dersom de blir henvist. Det er kanskje ikke alle som er klar over at vi har den muligheten hos oss, sier Johannessen.

Her kan du lese mer via sykehusets nettsider / aktuell link