juni 15

Enor­me pris­for­skjel­ler på å søke om bygge­til­la­tel­se..

I dag ble det lagt frem nye tall som viser at nordmenn gjennomsnittlig betaler mer enn noensinne for å søke om å bygge hus. Forbrukerrådet mener noen har et forklaringsproblem.

Forbrukerrådet har tidligere satt spørsmålstegn ved om kommunene tar høyere gebyr enn de har lov til. I dag ble nye tall lagt frem av Statistisk sentralbyrå, og de gjør fagdirektør Anne Kristin Vie desto mer bekymret. Her er det sett på gebyr for å bygge en enebolig på 200 kvadratmeter.

Har ikke lov til å ta mer enn faktiske kostnader

Hun viser til at gjennomsnittsgebyret har gått opp nærmere ti prosent, og beløper seg nå på 13 699 kroner. Forskjellene er enorme opp til de dyreste, som tar over 40 000 kroner skriver Forbrukerrådet i en melding.

– De har ikke lov til å ta flere kroner enn det faktisk koster å behandle søknaden. Hvordan kan det samme arbeidet være så forferdelig mye dyrere i noen kommuner? Jeg mener at de har et forklaringsproblem.

Årets tall viser at Røyken kommune er dyrest med 46 100 kroner. På andreplass kommer Nittedal, som tar 44 050, mens 41 300 kroner sikrer Hole kommune tredjeplassen.

Tåkelegger totalpris?

Vie undrer seg over grepene Nittedal, som var fjorårets dyreste, har gjort. I år har de nemlig latt være å rapportere gebyr for noe av arbeidet de tidligere har inkludert. Dette er tredje år på rad de endrer beregningsmåten.

– Gebyret skal omfatte hele byggesøknadsprosessen. Spørsmålet er om du kommer i mål med kun den delen av arbeidet Nittedal har valgt å rapportere på i år, eller om de tåkelegger hva du må betale totalt.

Anne Kristin Vie setter også spørsmålstegn ved årets klatrer opp til åttende plass, som er Rælingen kommune. De mener at kostnadene deres med å behandle en søknad har økt med 50 prosent. Forbrukerrådets fagdirektør mener dette demonstrerer behovet for at kommunene går nøye gjennom hvordan de gjør det. Hun ber dem ikke vente på tvang gjennom en lovendring.

– Å bygge svir godt nok i lommeboken som det er. Kommunen skal ikke berike seg på deg i tillegg. Det har de rett og slett ikke lov til.

Sjekk alle landets kommuner.