juli 01

Er barnet egentlig allergisk?

Tova Lie og Jon Olav Hunderi i barne- og ungdomsklinikken i Sykehuset Østfold Kalnes. Foto via sykehuset Østfold

Er barnet egentlig allergisk?

Mange holder barna sine borte fra viktige matvarer fordi de tror barnet er allergisk skriver sykehuset Østfold i en artikkel.

-Når vi som et ledd i en grundig utredning tester dem ved kostprovokasjon, viser det seg at mange ikke har en reell allergi eller har utviklet en toleranse for en matvare de tidligere var allergisk mot, sier overlege Jon Olav Hunderi i barne- og ungdomsklinikken.

  • Kostprovokasjon er gullstandarden for å finne ut om en person er allergisk eller ikke. Det er grunnen til at vi innførte dette i Sykehuset Østfold. Vi må ha et fullverdig og godt tilbud til befolkningen, slår overlege Hunderi fast.

Tidkrevende testing

For ett år siden startet de kostprovokasjon (matvareprovokasjon) i barne- og ungdomsklinikken på Kalnes. Siden den gang har de gjennomført 31 provokasjoner. Pasientene har vært fra 1 til 19 år.

  • Dette er tidkrevende. Ofte er det usikkert om barna er allergiske mot flere matvarer, og de testes kun for en matvare per dag. Pasienten observeres nøye i flere timer av sykepleier med spesialkompetanse. Vi er få som arbeider med dette, og har dessverre ikke kapasitet til å ta inn alle som ønsker å bli testet, sier Hunderi.

Utredes grundig

Alle pasienter som skal til kostprovokasjon har hatt en grundig allergologisk utredning med gjennomgang av eventuelle tidligere reaksjoner ved inntak av mat, eventuelt supplert med blodprøver og prikktest.

  • Prøver kan vise at en person er følsom overfor en matvare. Det behøver ikke bety at personen er allergisk. Vårt viktigste verktøy for å kartlegge pasienten, er anamnesen. Det vil si sykehistorien som er basert på opplysninger pasienten eller pårørende kommer med når vi snakker sammen. Her får vi blant annet informasjon om symptomer og når eventuelt siste allergisk reaksjon var, sier Hunderi.

Ulike matvarer

Kostprovokasjon foregår ved at pasienten møter på sykehuset om morgen. De mest sentrale matvarene det testes for er: Egg, melk, mel, soya, fisk, peanøtt, mandel, hasselnøtt, cashewnøtt og valnøtt. Andre matvarer, nøtter og frø ved indikasjon. Alle matvarer foruten nøtter og frø tillages av foreldrene på forhånd i hjemmet etter tilsendt oppskrift. Nøtter og frø veies og klargjøres på poliklinikken dagen før provokasjonen.

Her kan du lese mer om tema på sykehusets nettsider