juli 02

Én av tre nordmenn innrømmer at de er lite bevisste på hvilke datanettverk de kobler seg på i utlandet. Tips..

Én av tre nordmenn innrømmer at de er lite bevisste på hvilke datanettverk de kobler seg på i utlandet. Det viser den store Reiseundersøkelsen 2018, som Kantar TNS har gjennomført for Europeiske Reiseforsikring.

Eventyrlystne

De eventyrlystne peker seg spesielt ut: Fire av ti på tema- og opplevelsesferie sier at de i liten grad er bevisste på hvilket nettverk de bruker utenlands. De som tenker mest på datasikkerheten, er de i aldersgruppen 60-67 år opplyser Europeiske Reiseforsikring i en melding.

  • Tilgangen til gratis trådløst nett er jo som nesten like viktig for nordmenn som å ha vann i krana, så det er lurt å vite litt om offentlig tilgjengelig wifi før du drar, sier kommunikasjonsrådgiver Sigmund Clementz i If og Europeiske Reiseforsikring.

Åpne trådløse nett byr på sikkerhetsutfordringer. De er nemlig lette å overvåke.

  • Risikoen med åpen wifi er at du aldri vet hvem som er koblet til og i verste fall avlytter datatrafikken din, sier cyberriskingeniør Peter Granlund i If, som Europeiske Reiseforsikring er en del av.
  • De fleste store tjenestene på internett bruker i dag kryptering for å beskytte innlogging og følgende datatrafikk, men om du logger inn på en tjeneste som ikke bruker det, så kan den som spionerer på nettverket se brukernavn og passord i klartekst, sier han.

Til daglig arbeider Peter Granlund med å gi sikkerhetsråd og forebygge datakriminalitet mot bedrifter og industriforetak som har såkalt cyberforsikring.

Sikkerhetseksperten sier det er lett å sette opp en trådløs router med samme navn som et kjent nettverk, for eksempel «Airport WiFi».

  • Så kan enhetene dine automatisk koble seg til om signalet er sterkere. Da kan den som kontrollerer routeren se hvilke nettsider du besøker – og i verste fall lure deg inn på en falsk side som utgir seg for å være den originale. Der kan du bli fralurt innloggingsopplysninger eller gi angriperen tilgang til dine data. Og alt kan skje uten at du merker det, forklarer Granlund.

Wifi-råd på reise

  1. Bruk VPN (Virtual Private Network)

I et VPN sendes datatrafikken din via en kryptert tilkobling til VPN-leverandørens internettilkobling, uansett om kobler deg til et ubeskyttet trådløst nettverk.

  1. Unngå offentlige trådløse nettverk

Offentlige nettverk er lett tilgjengelige på flyplasser, biblioteker, kafeer og restauranter. Tommelfingerregelen er at plasser hvor det er mange mennesker som er påkoblet er mest interessante for cyberkriminelle. Bruk VPN eller unngå tilgang til følsomme data på offentlige nettverk.

  1. Bruk mobil datatrafikk innen EU/EØS

Siden 15. juni 2017 har kostnadene ved såkalt dataroaming i utlandet blitt fjernet innen EU, Island og Lichtenstein. Siden det er mye vanskeligere å angripe mobile nettverk enn wifi-nettverk, bør du bruke mobil datatrafikk til at som er sensitivt eller har økonomisk verdi via 4G- eller 3G-nettet.

Kilde: Europeiske Reiseforsikring/If