juli 05

Redningsselskapet: Oppdragsrekord allerede før fellesferie-starten..

Mange grunnstøtinger. En cabincruiser gikk på grunn utenfor Tønsberg sist helg. Ifølge politiet var båtføreren beruset og hadde sovnet. Foto: Redningsskøyta Eivind Eckbo

Travelt

Godværet i store deler av Sør-Norge på forsommeren har bidratt til at redningsskøytene har hatt hele 32 prosent flere fritidsbåt-oppdrag sammenlignet med mai og juni i fjor.

Mellom 1. mai og 31. juni fikk hele 1 456 fritidsbåter hjelp av en redningsskøyte, mot 1 098 i 2017 opplyser Redningsselskapet i en melding.

I Hordaland bidro finværet til at redningsskøytene doblet oppdragsmengden, mens redningsskøyta på Mjøsa og redningsskøytene i Østfold, Vestfold og Telemark hadde 50 prosent flere oppdrag. I Agderfylkene var det 42 prosent flere oppdrag, mens redningsskøytene i Indre Oslofjord (Oslo, Akershus og Buskerud) assisterte 36 prosent flere fritidsbåter.

– Av tidligere erfaring vet vi at kommende helg er en helg med høy aktivitet. Da starter båtferien for alvor, og mange forflytter seg fra Oslofjorden mot svenskekysten eller Sørlandet, sier beredskapssjef Ronny Jåsund-Pedersen i Redningsselskapet.

Travel juni-innspurt

Også forrige helg var travel for redningsskøytene med til sammen 140 oppdrag lørdag og søndag. Utenfor Sandefjord hadde en mann hell i hell da mannskapet på RS «Eivind Eckbo» hørte rop om hjelp da de passerte med en slep lørdag morgen. Mannen hadde falt ned en skrent og havnet i sjøen. Søndag morgen rykket samme redningsskøyte ut da en cabincruiser gikk på et skjær utenfor Tønsberg. Ifølge politiet hadde den berusede båtføreren sovnet.

Skjebergkilen

I Skjebergkilen rykket både RS «Horn Rescue» og «Kystvekteren» ut da en båt med to personer om bord tok fyr og ble totalskadd søndag. De to om bord ble reddet over i en fritidsbåt. I Tvedestrand var RS «Inge Steensland» blant annet i aksjon da en daycruiser kolliderte med en tresjekte. Samme dag deltok både RS «Uni Oslofjord» og «Klaveness Marine» i søket etter en mann som var meldt savnet i forbindelse med bading fra en seilbåt utenfor Nesodden.

Totalt rykket redningsskøytene ut på 22 brannslukkingsoppdrag i mai/juni, mot 12 i samme periode i fjor. Antall grunnberøringer økte med 68 prosent – fra 74 til 125 hendelser.

Redningsselskapets råd for en trygg båtsommer 

 1. Kjenn båten din

Gi båten en god overhaling før langturen, og husk å ta med deg reservedeler og 30 prosent mer drivstoff enn det du tror du trenger.

 1. Vit hvor du er – og hvor du skal
  Lær deg sjøvettreglene, bruk sjøkartet, sett deg inn i ruten du ønsker å seile og hvor lang tid det tar å komme dit. Og husk å sjekke værmeldingen før avreise.

 2. Livsviktig utstyr
  Det er påbudt å bruke flyteplagg når båten er i fart. Bruk alltid dødmannsknappen, og ta med ekstra tøy i tilfelle uhellet skulle være ute. Husk kommunikasjon. Ha VHF-radio om bord. Husk å putte mobiltelefonen i en vanntett pose, og last ned appen RS SafeTRX (gratis) der du kan be om hjelp ved et tastetrykk.

 3. Alkohol
  Å være klar i hodet er å være klar for sjøen. Vær edru når du fører båt.

 4. Vær oppmerksom – vis hensyn
  Forhold deg til gjeldende regler, og avpass farten etter forholdene. Vis hensyn til alle andre som bruker sjøen, spesielt de myke trafikantene. Sikkerhet, miljø og trivsel er et felles ansvar.

 5. Bli medlem i Redningsselskapet
  Blir du totalmedlem i Redningsselskapet får du blant annet fri assistanse i inntil tre timer og tilgang til Redningsselskapets servicetelefon døgnet rundt . Medlemskapet gjelder også i Sverige, Danmark, Finland og på Åland.