juli 23

Krim og action er kino-favorittene..

Drøyt hver fjerde kinogjenger så en krim- eller actionfilm sist de var på kino. Westernfilmen har derimot vært «død» i snart 20 år opplyser SSB i en artikkel.

| via SSB

Siste 25 år

Mye har skjedd på filmfronten de siste 25 årene. Hjemmekino og strømmetjenester er blitt en vanlig del av mange folks liv, men vi har ikke sluttet å oppsøke kinomørket av den grunn. Hvordan har nordmenns filmsmak endret seg gjennom disse årene?

Går vi tilbake til 1991 da de første spørringene om kulturbruk ble gjennomført, var det komedien som var mest populære filmsjanger for kinogjengerne. Rundt hver fjerde person oppga komedie som siste film de så på kino. Deretter fulgte krim/action-sjangeren med 19 prosent og barne- og familiefilmer med 18 prosent. Hver tiende person hadde sett sosialdrama.

– På de 25 årene vi har tall for, er det først og fremst krim- og actionfilmene som har styrket seg. 19 prosent sa de sist så en krim- eller actionfilm i 1991, og utover 1990-tallet steg andelen jevnt, forteller Hossein Moafi, seniorrådgiver i SSB.

Han viser til rapporten Kulturbruk ute og hjemme som ble publisert av SSB tidligere i år.

Science fiction i vinden

Hvilke filmsjangere har opplevd økende popularitet de siste årene? Det er særlig science fiction-filmer som peker seg ut med en klar økning. I 2017 var «Star Wars: The Last Jedi» den mest sette filmen på kino med 401 785 billetter.

Her kan du lese mer om tema / SSB