august 10

Ny sesong av «Jeg mot meg». Peder Kjøs møter nye deltakere i høst..

Foto Andris Søndrol Vistdal / Anti

Ny sesong av «Jeg mot meg». Peder Kjøs møter nye deltaker i høst

Deltakerne i første sesong av dokumentarserien «Jeg mot meg» mottok «Tabuprisen» i 2016, sammen med psykolog Peder Kjøs. Mandag 3. september blir vi kjent med 8 nye og modige mennesker. Nå kommer en ny sesong skriver NRK i en melding.

Vi følger åtte unge mennesker som gjennom egne videodagbøker har dokumentert utfordringene de står i. En gang i uken samles de til gruppesamtaler med psykolog Peder Kjøs, og sammen forsøker de å løse problemene sine.

  • I den nye sesongen har vi gått dypere inn i sosial urettferdighet og vanskelige livssituasjoner, og sett på hvordan de unge prøver å skape seg et ålreit liv likevel, sier Peder Kjøs. De forteller om sine forsøk, om å lykkes og mislykkes, og om betydningen av å ha noen du virkelig kan stole på – og hvorfor det er så vanskelig å bygge slike nære relasjoner til andre.

Vi følger deltakerne gjennom en periode på tre måneder og får se hvordan umulige situasjoner kan endre seg bare gjennom samtale.

Dette er menneskene som deler sine historier

Amund (23) fra Stjørdal i Trøndelag droppet ut av ungdomsskolen og ble gamer i World of Warcraft. Nå vil han tilbake til det virkelige livet igjen, men han står helt uten venner og eller noen form for utdanning.

Mariann (23) fra Ørsta er opprinnelig fra Afghanistan, kom som flyktning til Norge som barn og har opplevd veldig mye vondt. Mariann har klart seg bra med jobb, kjæreste og stort sosialt nettverk, men nå er fortiden i ferd med å innhente henne.

Lynneth (18) fra Trømborg går siste året på videregående, men med stor grad av selvforakt, stadige depresjoner og ADHD kan dagene være utfordrende.

Torkel (25) er en journaliststudent fra Bergen med kraftig angst og panikkanfall. Han sliter med å finne gode måter å håndtere det på, og tyr til selvmedisinering når det blir for ille.

Anja Catrine (22) er fra Gol, men studerer på BI i Oslo. Hun er en populær blogger med nesten 70 000 følgere på Instagram, men det er ikke mange som egentlig kjenner henne.

Fredrik (24) bor i Trondheim. Han har tilbragt mye av ungdomstiden med operasjoner og sykehus for å bli den han er nå, noe som kom foran skolegang og venner. Nå vil Fredrik skape seg en bedre tilværelse.

Susanne (18) bor utenfor Grimstad hos moren sin. Den lille familien sliter med å få endene til å møtes, noe som i stor grad formørker tilværelsen, og hun er redd for sin egen fremtid.

Jamal (25) er norsk-somalier, født og oppvokst i Oslo. Da han var 15 år flyttet han hjemmefra, og har siden den gang måttet klare seg selv. Som et resultat av dette, sliter han med å åpne seg for andre mennesker.

Over 20 prosent

Over 20 prosent av barn og unge har en form for psykisk utfordring. Dette er kanskje en av de aller største helsemessige utfordringen vi står overfor i dagens Norge. Denne serien gjelder oss alle.

Premiere

Premieren er mandag 3. september. «Jeg mot meg» er på 8 episoder og sendes mandag og tirsdag på NRK 1 kl 22.20.