august 25

Åpen økologisk gård over hele landet..

Barnehage på besøk i åkeren på Dysterjordet Andelslandbruk. Foto: Emma Gerritsen

Åpen økologisk gård over hele landet

Nå bugner det av markens grøde på gårdene rundt om i landet og denne uka markerte startskuddet for årets Åpen økologisk gård-sesong.

11 500

I fjor besøkte hele 11.500 mennesker et Åpen økologisk gård-arrangement, og prosjektleder for Åpen økologisk gård Marte Guttulsrød forventer minst like mange gårdsentusiaster på besøk i år. – Dette tyder på nysgjerrighet og at vi vil lære mer om økologisk og biodynamisk landbruk. Mange drømmer om småbruk, men de færreste vet hva landbruk går ut på i praksis. Da er det fint med lav-terskel-arrangementer som Åpen økologisk gård hvor vi kan få et innblikk i hva bondens hverdag dreier seg om, forteller Guttulsrød.

Stadig flere

Stadig flere av oss er opptatt av økologisk mat, men ikke så mange kjenner en bonde de kan besøke. Enda færre kjenner bønder som driver økologisk eller biodynamisk. På arrangementene får besøkende anledning til å møte bøndene i deres eget gårdsmiljø. I år arrangeres Åpen økologisk gård i hele 15 ulike fylker rundt omkring i landet. Dermed er sjansen stor for at det er en Åpen økologisk gård i nærheten av deg.

På Åpen økologisk gård kan vi få en smakebit av økologisk og biodynamisk jordbruk ved å delta på gårdsomvisning, høre fortellinger fra bøndene, bli med på økosti for å lære, og leker for barn og voksne. Mange av gårdene byr på smakfull mat og salg av ferske råvarer og gårdsprodukter, ikke minst intimkonserter og andre kulturelle innslag. Ta med venner og familie, oppfordrer Guttulsrød.

– Sensommeren og tidlig høst er en fantastisk tid å oppleve en økologisk eller biodynamisk gård. Da bugner det av grønnsaker, blomster og andre vekster, sier Guttulsrød, – Vi håper mange finner veien til arrangementene og får en flott gårdsopplevelse, avslutter hun.

Småbruker i magen?

Har du en småbruker i magen? Lyst til å dyrke grønnsaker i felleskap med andre? Da kan kanskje andelslandbruk være noe for deg. 11 av Åpen økologisk gård-arrangementene arrangeres på andelslandbruk, og dette er en gylden anledning til å få et lite innblikk i hva modellen går ut på.

Østfold

Fjeld gård ved Isesjø. 23. september kl. 11 – 15. Mer info

Nes andelsgård ved Rolvsøy. 19. august kl. 13 – 16. Mer info

Om Åpen økologisk gård

• Åpen økologisk gård har blitt arrangert årlig siden 2011, og målet er å bidra til økt kunnskap og engasjement rundt økologisk og biodynamisk landbruk. Primærmålgruppen er folk med interesse for økologisk og biodynamisk mat og landbruk og gjerne også andelslandbruk, inkludert barnefamilier. I fjor besøkte 11.500 mennesker et Åpen økologisk gård-arrangement, dette var ny rekord

• Økologisk Norge er prosjekteier og -leder, og Biologisk-dynamisk forening er samarbeidspartner

• Prosjektet blir finansiert via utviklingsmidler fra Landbruksdirektoratet.

Om økologisk og biodynamisk mat:

• Økologisk mat er produsert etter regelverket for økologisk produksjon og tilpasset naturens egne metoder og kretsløp. Det innebærer mer plass og tilgang til lys og luft for dyr og bruk av ulike vekster og metoder for å bygge og opprettholde jordbruktbarhet. Det er forbudt med bruk av kunstgjødsel og kjemisk-syntetiske plantevernmidler. Økologisk mat er ikke sminket med fargestoffer eller tilsatt kunstige tilsetningsstoffer. Økologisk mat er merket med Debios Ø-merke. Les mer her: debio.no

• Biologisk-dynamisk landbruk er en egen metode innenfor det økologiske landbruket med regler utover det offentlige økologiregelverket. Biologisk-dynamisk mat er merket med det internasjonale Demeter-merket. Les mer her: http://www.biodynamisk.no/demeter/