august 29

For­bru­ker­rå­det tes­ter byggevare­kje­de­nes ordninger..

Byggmax, Bauhaus og Obs Bygg topper vår kåring, mens hele sju kjeder ender opp med 0 poeng. Forbrukerrådet gir deg oversikt over hvilke forbrukervennlige ordninger landets 18 byggevarekjeder kan friste med.

Forbrukerrådet har undersøkt hvor kundevennlige de ulike byggevarekjedene er.  For det er jo kjedelig å handle maling, materialer og for tusenvis av kroner, for så å oppdage at konkurrenten selger mye billigere. Byggevarekjedene reklamerer friskt med åpent kjøp, prisløfte, nettpris i butikk, utvidet garanti, annonsegaranti for å nevne noen. Men hvor forbrukervennlige er de ulike kjedene i sum?

Store forskjeller

Forbrukerrådet har kartlagt serviceordningene hos de 18 norske byggevarekjedene og har avdekket overraskende store forskjeller. Byggmax, Bauhaus og OBS Bygg tilbyr rause ordninger og havner dermed på topp i vår undersøkelse. Mens sju av kjedene ikke tilbyr en eneste av de forbrukervennlige ordningene vi har kartlagt.

-Det er gledelig å se at flere av kjedene har bedre ordninger enn det lovgivingen krever. Forbrukerrådet håper undersøkelsen vil få byggevarekjedene som kommer dårlig ut til å skjerpe seg, sier Pia Cecilie Høst som leder Forbrukerdialog hos Forbrukerrådet i en melding.

Det er særlig prisgaranti og retur av varer man ikke trenger som er praktisk når man pusser opp.

Bruk garantiene

Det er kjedelig å kjøre hjem flere tilhengerlass med materialer for så å oppdage at en annen byggevarekjede selger de samme materialene langt billigere. Heldigvis har to av de undersøkte kjedene prisgaranti. Dette betyr at kunder som har handlet hos disse kjedene og finner tilsvarende varer billigere hos andre kjeder, kan ta med seg kvitteringen og få mellomlegget refundert.

Ofte kjøper man mer enn man trenger, da er det greit å handle hos en kjede der man kan levere det man ikke har fått brukt og få refundert kjøpesummen. Kjedene har unntak for ferdigblandet maling og en del krever uåpnet emballasje. Noen kjeder garanterer også at de selger til samme pris i varehusene som på nett. Dette gjør det lettere å regne ut hva oppussingen vil koste.

-Sjekk hvilke garantier som er viktig for deg og handle hos kjedene som har de garantiene som er viktige for deg, oppfordrer Høst.

Les hele undersøkelsen her