oktober 11

Jenteprisen 2018 går til «datadetektiven» Mia Landsem

Mia Landsem (21) får Jenteprisen 2018 for sin iherdige kamp mot ulovlig deling av private bilder på nett. I sin begrunnelse trekker juryen fram at hun sporer opp bilder, hjelper jentene som har mistet kontrollen på egne bilder og hennes informasjonsarbeid om spredning av bilder.

– Vinneren av Jenteprisen 2018 er en institusjon i seg selv. Mia Landsem viser vei ved å være handlekraftig og særdeles modig. Superman og Batman er ikke i nærheten, årets vinner er blant de råeste i sin tid. Dette er en vinner vi alle ønsker å være som. Dette er en vinner vi alle hadde løpt til for å få hjelp, sier juryleder Navjot Sandhu i en pressemelding.

Hun har kåret vinneren av Jenteprisen 2018 sammen med Reidar Hjermann (psykolog og tidligere barneombud), Solveig Horne (stortingsrepresentant og tidligere barne- og likestillingsminister), Akhtar Chaudhry (seniorrådgiver i Integrerings- og mangfoldsdirektoratet og tidligere stortingsrepresentant), Emilie Beck (programleder for Aftenposten-serien STUCK) og Agnes Nordvik (juniorrådgiver i URO, Plans ungdomsorganisasjon).

Samfunnsproblem

41 personer og organisasjoner var nominert til Jenteprisen 2018. Mange av dem sterke og synlige stemmer i offentligheten og i media. Prisen gikk til slutt til Mia Landsem. Juryen ønsket ikke bare å løfte fram Landsem sin viktige innsats, men også en problematikk som rammer flere og flere.

– Spredning av andres private bilder er i ferd med å bli et samfunnsproblem. Det er et overgrep mot dem som blir utsatt for det, et overgrep de må gjenoppleve gang på gang. Og på internett blir mange av bildene aldri borte, utdyper Sandhu.

Et overgrep

– Det betyr mye for meg å få en slik pris, men det betyr mest for saken. Over 90 prosent av ofrene for spredning av nakenbilder på nett er kvinner. Det er en ukultur blant gutta, og det er viktig å endre holdningene til de som synes dette er greit, sier Mia Landsem.

Hver dag får hun flere henvendelser fra jenter som har opplevd at bildene deres har kommet på avveie. Bilder som spres digitalt, mot deres vilje. Sakene omfatter både mobbing, utpressing og hevnporno.

– Min hjertesak er at selv om et seksuelt overgrep skjer på nett, skal man få lik behandling som om det var fysisk. Min hjertesak er også å fjerne skammen mange blir utsatt for, ved at et nakenbilde blir lagt ut. Alle har rett til å ha et seksuelt liv, sier Landsem.

Jenteprisen

Jenteprisen deles ut hvert år på FNs internasjonale jentedag 11. oktober. Dette er sjuende gang Plan International Norge deler ut prisen, også i år i samarbeid med magasinet Costume.

– Vi er svært glade for å kunne gi Jenteprisen 2018 til Mia Landsem. Spredning av private bilder er et overgrep og en form for undertrykkelse av jenter. Landsem fronter en viktig kamp, og ikke minst har hun plassert ansvaret der det hører hjemme, hos dem som deler slike bilder videre, sier generalsekretær i Plan International Norge, Kari Helene Partapuoli.

– At en ung kvinne som Mia Landsem går foran og aktivt tar lederskap for å stoppe spredning av nakenbilder på nett av kvinner, er beundringsverdig og inspirerende. Dette er en ukultur som rammer altfor mange jenter, og hennes engasjement utgjør virkelig en forskjell. Vi heier på arbeidet hun gjør og gratulerer henne så mye med Jenteprisen, sier sjefredaktør i Costume, Kine B. Hartz.

Tidligere vinnere av Jenteprisen:

2017: JURK, juridisk rådgivning for kvinner

2016: Andrea Voll Voldum, fikk prisen rundt sin åpenhet om voldtekt

2015: Deeyah Khan, menneskerettighetsaktivist og filmskaper

2014: Selvhjelp for Innvandrere og Flyktninger (SEIF) og Gerd Fleischer

2013: Fakhra Salimi, Grunnlegger av Mira-senteret

2012: Sara Kahsay, jordmor som har jobbet mot kjønnlemlestelse