oktober 16

Dårlig sikt i høstmørket. -En viktig måte å sikre best mulig utsyn er å ha ferske vindusviskere..

Vindusviskere blir dårlige av elde. Bytt i tide! Foto: Simen Narjord, Statens vegvesen

Dårlig sikt i høstmørket

Fotgjengere uten refleks, motgående trafikk med skarpe lys, noen ganger med gjenskinn fra våt vei. Høsten kan være krevende bak rattet.

Så tidlig som mulig

Som sjåfør er det viktig at du oppdager farer og hindringer i trafikken foran deg så tidlig som overhodet mulig. I tillegg til at bilens lys selvfølgelig må virke som de skal, er det viktig at både lykteglass og vinduer på bilen er rene.

– En grundig vask av bilens vinduer bør gjøres med jevne mellomrom. Høsten er en krevende tid å kjøre bil. Enten er det mørkt og vått, eller så er det fint vær og solen står lavt, sier sjefingeniør Asbjørn Hagerupsen i Statens vegvesen i en melding.

Vindusviskere er forbruksvare

En viktig måte å sikre best mulig utsyn er å ha ferske vindusviskere.

– En vindusvisker mister effekten med alderen, selv om de ikke er brukt veldig mye. Selve viskerbladet er av myk gummi, og denne blir hard og gjør en dårlig jobb etter en tid. Er det over ett år siden du byttet vindusviskere på bilen din, er det fornuftig å gjøre det nå, sier Hagerupsen.

Mange varianter

Det finnes et stort antall ulike vindusviskervarianter, og mange biler har ulik visker på høyre og venstre side. Mange bensinstasjoner og rekvisitaforretninger har oversikter over hvilke viskere du skal ha til din bil.

– Er du litt nevenyttig er det en smal sak å skifte vindusviskere selv. Hvis du ikke tør å begi deg ut på dette er det mange bilrekvisitaforretninger som hjelper deg å bytte, eller du kan oppsøke et bilverksted. De er ofte behjelpelige med slikt hvis du kjøper viskerne hos dem, sier Asbjørn Hagerupsen i Statens vegvesen.