desember 25

Høytid på havet

De fleste nordmenn feirer jul sammen med familie og venner, og har et unikt forhold til hvordan juletiden og julaften skal være. For de ansatte og vernepliktige i Marinen er jula ofte ganske annerledes opplyser Forsvaret i en artikkel.

|via Forsvaret

Halvor, Siver og Jonas, er tre menige som skal feire jul om bord på fregatten KNM Otto Sverdrup. Det er deres første jul borte fra familien, og deres første jul på vakt for Norge.

– Det er viktig at det er noen på vakt 24 timer i døgnet, selv på julaften.

– Jeg er veldig spent på hvordan det blir å feire jul om bord. Det er rart å tenke på at man ikke skal være sammen med familien, samtidig som jeg gleder meg veldig til å tilbringe julen om bord. Det er veldig god stemning her, forteller Halvor, som er våpenteknisk gast.

– Vi har juletre og god mat, og dét er jo den beste oppskriften på en god jul, tilføyer han.

Foto: Jakob Østheim / Forsvaret

ÉN FAMILIE HJEMME OG ÉN OM BORD

Alle tre forteller at familien har forståelse for hvorfor de skal tilbringe julen på vakt, men at de yngre familiemedlemmene var litt mer skeptisk.

– Foreldrene mine forstod veldig godt viktigheten av å være på vakt i julen og synes dette kunne bli en spennende og annerledes jul, forteller Siver som er sambandsgast om bord på fregatten.

– Småsøsknene mine derimot, synes det var veldig dumt at jeg ikke skal være sammen med dem på julaften. De er jo vant til å ha broren sin der i julen, og da er det ikke så lett å forstå at det ikke går an i år. Så man kommer jo til å savne familien sin hjemme, men vi er jo en familie her om bord også.

Tradisjoner og rutiner i julen er noe de tre er enige om at kommer til å være det største savnet i juletiden.  Uavhengig om man pleier å kose seg i pysjamas julemorgenen, se «Tre nøtter til askepott» eller bare sove, er de alle enige om at det er julematen som avgjør hvorvidt det blir en annerledes jul eller ikke.

– Jeg er jo østlending, så jeg håper vi får ribbe servert på julaften, selv om ingenting kan slå pappas ribbe hjemme i Svelvik. Samtidig er vi jo på Vestlandet, så jeg forventer nok pinnekjøtt, forteller Jonas, som er skipsteknisk gast om bord på fregatten.

PÅ BEREDSKAP FOR NORGE

For Halvor Schultz er surkålen det viktigste på julekvelden og forteller at så lenge han får dette til maten er han fornøyd.

– Det blir et stort press på kokken, forteller han lattermildt.

I hele Forsvaret er det kontinuerlig soldater og offiserer på vakt. Juletiden er intet unntak.  Viktigheten av at noen er på vakt er noe de tre menige har forståelse for.

– Det er viktig at det er noen på vakt 24 timer i døgnet, selv på julaften. Vi skal være på beredskap for Norge, forteller de tre vernepliktige.

via Forsvaret | aktuell link | alle foto via Forsvaret