januar 17

Skal bygge fremtidens ladeløsning for elbiler i Sarpsborg

Selskaper for energi og teknologi, forskningspartnere og Sarpsborg kommune skal bygge et helt nytt ladekonsept for elbiler i løpet av 2019 hos vitensenteret Inspiria på Grålum. Torsdag 17.januar var næringsminister Torbjørn Røe Isaksen på besøk og fikk vite mer om satsingen.

Skal bygge fremtidens ladeløsning for elbiler

Hos vitensenteret Inspiria på Grålum skal selskaper for energi og teknologi, forskningspartnere og Sarpsborg kommune bygge et helt nytt ladekonsept for elbiler i løpet av 2019. Torsdag 17.januar var næringsminister Torbjørn Røe Isaksen på besøk og fikk vite mer om satsingen opplyser kommunen i en artikkel.

«Inspiria Charge Court».

Arbeidet har navnet «Inspiria Charge Court». Løsningen er det første av sitt slag i Europa og ENOVA har bevilget fem millioner kroner i støtte til prosjektet.  Konseptet som nå skal realiseres vil bli en del av INVADE, et internasjonalt forskningsprosjekt som er ledet av Smart Innovation Norway i Halden. I tillegg til personer fra dette miljøet er Østfold Energi, Fortum Charge & Drive, Schneider Electric, Sarpsborg kommune og flere aktører med som aktive partnere i prosjektet.

  • Vi er stolte over dette som setter Østfold for alvor på kartet med smarte løsninger for fremtidens byer, sier Geir Endregard direktør ved Inspiria og hovedansvarlig for prosjektet.

Prosjektet er en del av Smart City – satsingen i Sarpsborg og Smart Mobilitet Grålum som er et utstillingsvindu for smarte mobilitetsløsninger. Samlet etableres 40 ladeplasser som også gjør dette til det største stedet for elbillading i Østfold, når det etter planen åpner desember 2019.

  • Dette blir antakelig den «smarteste» ladeløsningen som er laget og da passer det godt å etablere det et sted der vi også kan skape begeistring for teknologi og realfag hos kommende generasjoner, sier Endregard.

Ulike ladesystemer

«Inspiria Charge Court» blir en ladepark for elbiler hos Inspiria på Grålum med ulike ladesystemer og fremtidens ladeteknologi. Her blir det:

• Smart lading – tilpassede ladevalg for forskjellige brukere.

• Felles område for forskjellige operatører.

• Innovative løsninger med solenergi og lokalt kraftverk.

• Demonstrasjonsanlegg for tekniske så vel som markedsmessige nye løsninger.

Det skal ferdigstilles desember 2019. Prosjektrammen er 14,8 millioner kroner.

Her kan du lese mer via Sarpsborg kommune / foto via Sarpsborg kommune