januar 28

Lanserer et undervisningsopplegg til ungdomsskoleelever for å forebygge deling av seksualiserte bilder

Politiet lanserer i 2019 et undervisningsopplegg til ungdomsskoleelever for å forebygge deling av seksualiserte bilder og videoer. Den forebyggende satsingen har fått navnet «Delbart?». Målgruppen er ungdommer i alderen 13–16 år og deres foreldre opplyser Kripos i en melding.

13 prosent i alderen 13–18 år har delt nakenbilder av seg selv på nett det siste året, ifølge Medietilsynets Barn og medier-undersøkelse 2018. Politiet ønsker å hindre at prosentraten øker. Mange vet ikke at slik produksjon, oppbevaring og deling ofte er straffbart.

Som en del av lanseringen av undervisningsopplegget, skal Kripos besøke ungdomsskoleelever og foreldre i alle landets politidistrikter samt Svalbard i perioden januar til mars.

Samfunnsproblem

  • Ulovlig bildedeling blant ungdommer er et samfunnsproblem. Med undervisningsopplegget «Delbart?» vil politiet gi ungdommer kunnskap til å ta gode valg for seg selv og andre, sier sjef Kripos, Ketil Haukaas.

«Delbart?» er en interaktiv opplevelse. Politiet vil vise frem filmsnutter som skildrer ulike dilemmaer som gjelder bildedeling. Elevene tar stilling til spørsmålene og svarer anonymt på mobilen ved hjelp av den digitale plattformen LearnLab. Foresatte får samme budskap på foreldremøte, i tillegg til råd om hvordan de kan gi hjelp og støtte.

Verktøy

«Delbart?» blir et nyttig verktøy for forebyggere i politidistriktene, som tar med seg undervisningsopplegget til sine lokale skoler.

Undervisningsopplegget er laget i samarbeid med Wergeland Apenes / Ernö og er oversatt til samisk.

aktuell link

Videofoto via Kripos