februar 06

Hva skal jeg gjøre med årsoppgavene?

Sjekk at opplysningene i årsoppgavene stemmer. Da kan du slippe å rette feil når skattemeldingen kommer 4.april skriver Skatteetaten i en melding.

Mottar

I disse dager mottar du årlige sammenstillinger fra bank, forsikringsselskap, barnehage eller NAV. I tillegg mottar du en sammenstilling av inntekter og skattetrekk fra arbeidsgivere og andre som betalte deg lønn eller pensjon i fjor. Opplysningene i årsoppgaven skal være de samme som er rapportert om deg til Skatteetaten.

Gi beskjed om du oppdager feil

Årsoppgavene mottar du per brev, e-post, i nettbanken eller i digital postkasse. Du kan også i noen tilfeller få melding om at du må logge deg inn på nettsiden til avsender for å lese årsoppgaven der.

− Årsoppgaver inneholder opplysninger som blir forhåndsutfylt i skattemeldingen. Feil i årsoppgavene fører til feil i skattemeldingen, og i verste fall feil skatt. Hvis du kontrollerer nå og melder fra om feil, kan opplysningene rettes før vi produserer skattemeldingen, sier Ove Nyland, avdelingsdirektør for brukerkontakt i Skatteetaten.

Hvis du oppdager feil bør du gi beskjed til de som har sendt deg årsoppgaver og be dem rette opp og sende korrigerte opplysninger til Skatteetaten. Endringer kommer med på skattemeldingen hvis Skatteetaten mottar disse innen 1.mars.

Har arbeidsgiver rapportert riktig?

Arbeidsgiveren din skal ha rapportert opplysninger om dine inntekter, fradrag og skattetrekk i 2018, til Skatteetaten. Du skal ha fått en sammenstilling fra din arbeidsgiver på samme måte som du mottar lønnslippen din. Du kan også sjekke hva som er rapportert om deg i innsynstjenesten Mine inntekter og arbeidsforhold.

Eksempler på aktuelle årsoppgaver

• Sammenstilling av inntekter og forskuddstrekk fra arbeidsgiver

• Årsoppgave fra borettslag/boligaksjeselskap/boligsameie

• Pensjonsoppgave fra trygdeutbetalere

• Årsoppgave fra banker

• Årsoppgave fra forvaltningsselskapet med oversikt over beholdning og realisasjon av verdipapir

• Årsoppgave fra forsikringsselskap

• Årsoppgave fra barnehage eller skolefritidsordning

• Årsoppgave over gaver du har gitt til frivillige organisasjoner, eller til forskning/yrkesopplæring

Bli elektronisk bruker

De aller fleste lønnstakere og pensjonister, og alle næringsdrivende, mottar skattemeldingen elektronisk. Fristen for å registrere deg som elektronisk bruker før skattemeldingen for 2018 produseres, er 1.mars.

Husk å bestille time hvis du skal besøke skattekontoret

Fra 4.april kan du sjekke og endre skattemeldingen på skatteetaten.no. Hvis du har spørsmål får du raskest kontakt med Skatteetaten på chat, telefon og Facebook. De fleste trenger ikke å møte opp, men hvis du skal besøke skattekontoret må du bestille time: skatteetaten.no/timebestilling.

Foto via Skatteetaten