februar 08

Adva­rer mot far­lig GPS-klokke for barn

Fungerende fagdirektør Gro Mette Moen. Foto via Forbrukerrådet / John Trygve Tollefsen

EU ad­va­rer mot far­lig GPS-klok­ke for barn

For første gang advarer EU mot et produkt basert på manglende sikkerhet og personvern. – En merkedag i arbeidet for trygge, internettilkoblede produkter skriver Forbrukerrådet i en artikkel.

Med bakgrunn i et varsel fra islandske myndigheter advarer EU mot GPS-klokken ENOX Safe-KID-One. Manglende sikkerhet har gjort det mulig for uvedkommende å blant annet spore og kommunisere direkte med barn.

Forbrukerrådet er glad for at det nå for første gang reageres på utrygge tilkoblede produkter, og at disse klokkene forhåpentligvis forsvinner fra butikkhyllene.

– Endelig bruker myndigheter de mulighetene som ligger i regelverket for å få fjernet usikre produkter. Samtidig er det mye ugjort i dette markedet, og vi venter utålmodig på både norske myndigheter og prosesser i EU, sier fungerende fagdirektør Gro Mette Moen.

Ansvar

– Det hviler også opplagt et stort ansvar på produsenter og butikker. Hvis man ikke evner å tilby produkter som ivaretar barns sikkerhet og personvern, bør man finne seg noe annet å gjøre.

Forbrukerrådet har tidligere avdekket tilsvarende sikkerhetsbrudd i blant annet GPS-klokker for barn, og har også samarbeidet med islandske myndigheter om saken. Etter det Forbrukerrådet kjenner til, har ikke ENOX-klokkene vært til salgs i Norge.

Ber regjeringen følge opp NOU om IKT-sikkerhet

Før jul fikk regjeringen fikk overlevert NOU-en «IKT-sikkerhet i alle ledd», som inneholdt en rekke punkter knyttet til sikkerhet i produkter koblet til internett. Forbrukerrådet ber nå regjeringen følge opp anbefalingene fra utvalget.

– Det mangler ikke på eksempler på hvordan dårlig sikkerhet i internettilkoblede produkter kan skade både forbrukere og kritisk infrastruktur. Vi trenger fortgang i arbeidet for å trygge disse produktene, sier Gro Mette Moen.

Lovende takter fra EU

EU-kommisjonen la forrige uke frem et såkalt veikart knyttet til knyttet til en oppdatering av radioutstyrsdirektivet, for å se på muligheter for å få på plass tryggere, tilkoblede produkter.

– Vi håper dette arbeidet fører frem, etter at EU har latt lignende muligheter gå til spille ved å ende på selvregulering og lite forpliktende tiltak. Vi vil sammen med våre europeiske partnere følge prosessene tett. Vi håper også den norske regjeringen vil bidra, sier Gro Mette Moen.

– Det er jo ellers svært hyggelig at kommisjonen benytter mye av Forbrukerrådets arbeid med å teste sikkerheten i blant annet tilkoblede leker og GPS-klokker for barn, som bakgrunn for revisjonen av direktivet.