februar 28

»Da Norge sto stille» – Premiere!

Noen bilder er etset inn i vår kollektive hukommelse. I denne dokumentarserien undersøker vi hvordan noen av norgeshistoriens mest høydramatiske hendelser påvirker oss. Vi spør hvem de involverte var før hendelsen skjedde, og hvem de var etterpå skriver TV2 i en melding.

Kommer til orde

Hvordan påvirker det livet at du nestenmister det? Både gjerningsmenn, ansvarlige, ofre, vitner og myndigheter kommer til orde, og forteller historien sett fra sitt ståsted. Gjennom disse ulike stemmene får vi unike øyeblikksbilder fra vår nære historie, og vi kaster nytt lys over hendelsene vi alle fulgte og snakket om.

Sendes

Søndag 10.mars kl. 22.15 på TV 2

1994-2004

Hendelsene utspiller seg i en tjueårsperiode, fra 1994 til 2004, og vi dykker ned i Nokas-ranet, gisseldramaet på Torp, togulykken på Åsta, øksedramaet om bord på Kato Air-flyet over Bodø, Sleipner-forliset og tyveriet av Munch-maleriet Skrik – alle hendelser som fikk Norge til å holde pusten.

Starter

Serien starter med gisseldramaet på Sandefjord lufthavn Torp 28. og 29. september 1994. Gisselsituasjonen utspiller seg når to svenske bevæpnede ranere på flukt tar to politibetjenter og to pensjonister som gisler. I pensjonistenes bil føres de til flyplassen på Torp, der gisseltakerne krever en stadig større sum løsepenger, og et fly som skal føre dem trygt ut av landet. Situasjonen blir løst i en politiaksjon der en av gisseltakerne blir drept. Aksjonen var den første gangen i fredstid at en norsk politimester har beordret skudd for å drepe en person.