mars 08

Fra i høst kan du laste ned digitalt førerkort på din mobile enhet

Førerkort på mobile enheter

| via Vegnett

Fra i høst kan du laste ned digitalt førerkort på din mobile enhet skriver Vegnett.

Vegvesenet utvikler stadig digitale tjenester for at folk skal få ordnet med førerkort og kjøretøy hjemme i stedet for å bruke tid på en trafikkstasjon. Nå kommer også digitalt førerkort.

Det digitale førerkort vil kunne gi bedre ID-kontroll gjennom mulighet til å forstørre bilde og kommunikasjon mot førerkortregisteret.

– Fordelen med digitalt førerkort er at du alltid har det det med deg på din mobile enhet. Da slipper du å betale gebyr hvis du blir stoppet i kontroll. Men det digitale førerkortet er kun gyldig i Norge, understreker Synnøve Vebostad i Statens vegvesen som leder Førerkortkontoret.

Norden først i Europa

Norden er først ute i Europa, men andre løsninger er valgt blant annet i Estland som har en løsning hvor politiet/kontrollmyndighet sjekker gyldig førerkort ved oppslag i registrene. (Enkelte stater i USA har lansert langt tidligere enn Norden).

Vegvesenet kjører raskt i de digitale svingene og blir blant de første med digitalt førerkort.

– Norden er først ute i tillegg til noen stater i USA: Finnene skal rulle ut til våren, vårt kommer i høst og danskene er også i gang å utvikle et digitalt førerkort, sier Vebostad.

Flere forslag

Høringen omhandler ellers flere forslag som skal gjøre det enklere å fornye førerkort: Blant annet anbefaler Vegvesenet at de som oppfyller helsekravene kan vente til de er 80 år med å levere helseattest – mot 75 år i dag.

– Det gjør at rundt 35 000 75-åringer vil slippe å oppsøke lege for å få helseattest og fornye førerkortet på trafikkstasjon til neste år. Det sparer både den enkelte, myndighetene og miljøet, sier Vebostad.

Aktuell link | Vegnett