mars 13

Mye akry­la­mid i barne­kjeks

Foto: Forbrukerrådet

Mye akry­la­mid i barne­kjeks

En fersk studie viser at flere kjeks har høye verdier av det helseskadelige stoffet akrylamid. Siden mange kjekstyper retter seg mot barn og barnefamilier, er det helt nødvendig at kjeksprodusentene iverksetter tiltak som reduserer akrylamidmengden.

Akrylamid er et sannsynlig kreftframkallende stoff som dannes i bruningsprosessen når vi steker matvarer som inneholder mye stivelse, særlig i potet- og kornbaserte produkter. Det er derfor viktig at mengden akrylamid holdes på et lavest mulig nivå.

Forbrukerrådet har sammenlignet innhold av akrylamid med referanseverdien som gjelder for kjeks til sped- og småbarn, da et flertall av produktene i testen retter seg mot barn og barnefamilier. Resultatene viser at over halvparten av kjekstypene har verdier som ligger over denne verdien.

I testen er det Tom & Jerry Fullkorn, Mariekjeks, Tom & Jerry og Bixit som kommer aller dårligst ut. Øvrige kjeks som får surt ansikt, er Gjende eventyrkjeks og Bokstavkjeks, i tillegg til saltkjeksen Salinas. Det er kun kjeksen Minikex med fullkorn, fra produsenten Hipp, som får smilefjes.

Innhold av akrylamid er vurdert opp mot EUs veiledende referanseverdi for kjeks til sped- og småbarn, 150 mikrogram per kilo.

Her kan du sjekke ut Forbrukerrådets vurderinger av aktuelle kjekstyper

Alvorlig

– Det er alvorlig når populære kjeks for små barn inneholder høye nivåer av akrylamid. Akrylamid i mat kan øke faren for kreft, og barn er mer utsatt på grunn av sin lave kroppsvekt. Vi håper produsentene tar grep og får disse nivåene ned, sier fagdirektør Gunstein Instefjord i Forbrukerrådet.

Sørg for variert kosthold og unngå hard steking

Akrylamid dannes naturlig i matvarer under tilberedning ved temperaturer over 120 grader, for eksempel ved steking og grilling. Særlig i stivelsesrike produkter fra potet- og kornbaserte matvarer vil det dannes akrylamid.

Stoffet oppstår ikke bare under produksjon i industrien, men også hjemme på kjøkkenet når du varmer maten selv.

Du kan redusere inntaket av akrylamid ved å steke maten mindre hardt. Både temperatur og hvor lenge du varmer maten, har betydning. Toast og pommes frites bør ikke bli for mørke i fargen. Jo hardere maten blir stekt, grillet eller fritert, jo mer akrylamid dannes.

Ta tiden, og følg instruksjonen, når du tilbereder maten hjemme. Et annet godt råd er å sørge for å ha et variert kosthold, og kutte ned på matvarer som potetchips, pommes frites og kjeks. Disse produktene har i tillegg et høyt innhold av fett, sukker og salt.

Matprodusentene har ansvar

Matvareindustrien er gjennom en forordning fra EU pålagt å iverksette tiltak for å holde nivåene av akrylamid så lave som mulig. I produktutvikling bør produsentene teste ut oppskrifter og produksjonsmetoder.

Etter nytt regelverk skal produsentene også regelmessig utføre tester og analysere for innhold av akrylamid. Målet er å beskytte forbrukerne mot eksponering for stoffet.

EU-kommisjonen har definert såkalte veiledende referanseverdier for innhold av akrylamid i en rekke kategorier av matvarer. Kjeks definert som barnemat i henhold til EUs barnematdirektiv, har veiledende referanseverdi på 150 mikrogram per kilo.  Annen kjeks har veiledende referanseverdi på 350 mikrogram per kilo.