april 29

Ikke ta sjansen på å kjøre med vinterdekk om sommeren

De piggfrie vinterdekkene er ment for minusgrader og snø. Derfor kommer de til kort på sommerføre. Foto via NAF / Colourbox

Ikke ta sjansen på å kjøre med vinterdekk om sommeren

En av fem legger ikke om fra vinterdekk til sommerdekk. – Det er skremmende at så mange kjører med vinterdekk om sommeren. Bremselengden blir betydelig lenger og faren for vannplaning blir langt større enn med sommerdekk, sier Nils Sødal, senior kommunikasjonsrådgiver i NAF i en melding.

– Alt for mange satser på å slite ut sine piggfrie vinterdekk i stedet for å legge om til sommerdekk. Spørsmålet er om de vet at de utsetter seg selv og andre for fare, sier Sødal.

Selv på tørr asfalt i sommertemperatur blir bremselengden betydelig lenger med et vinterdekk kontra ett sommerdekk. Enda verre blir det om veien er våt. Faren for å rett og slett skli ut av veien blir også større med vinterdekk på sommerføre. Sommerdekkene er lagd for nettopp sommerføre og gir kort bremselengde i varmt vær, god stabilitet på veien, god drenering av regnvann og gummi som ikke slites for fort av hardt og grovt underlag.

– De piggfrie vinterdekkene er ment for minusgrader og snø. Derfor kommer de til kort på sommerføre, mener Nils Sødal.

Mange fristes til enten å bruke piggfrie vinterdekk som helårsdekk eller til å bruke sommeren til å slite ut vinterdekkene før neste vintersesong.

– Den økonomiske besparelsen kan gi farlige følger. Så legg om til sommerdekk nå når våren er her. Gode og riktige dekk på bilen er en billig livsforsikring, avslutter Nils Sødal.