mai 03

For­bru­ker­rå­dets råd for russ i trøb­bel

For­bru­ker­rå­dets råd for russ i trøb­bel

Det blir ikke mye russefest når russebussen ikke ruller, russearrangementet er avlyst og du har ikke fått russedressen.

— Russen er en ung og uerfaren

forbrukergruppe, som ikke er skodd for juridiske konflikter. Vi har råd for kjøpene som ikke går som planlagt, sier Thomas Iversen som er jurist i Forbrukerdialog hos Forbrukerrådet i en artikkel.

Forbrukerrådet har siden august 2018, da årets russ startet opp, meklet i 28 russesaker. De gjelder russeeffekter, russebusser, lakkering av biler, russesanger og festivalbilletter.

Råd når dress og effekter uteblir

Det er ikke kult å være den eneste som ikke har russedress i mai.

— Har du ikke fått drakten din, eller andre effekter du har bestilt i mai, har du rett på pengene tilbake. Send en e-post til selger. Får du ikke svar inne fjorten dager kan du klage til oss. Legge ved kvittering som dokumentasjon, sier Thomas Iversen.

Har du brukt kredittkort er saken enda enklere. Får du ikke svar på klagen fra selger innen fjorten dager, kan du gå til banken din og be om pengene.

Råd når det ikke ble noen fest

Er solgt flere billetter enn det er plass til, og du slipper ikke inn, eller arrangørene er konkurs, så kan du klage.

— Får du ikke det du er lovet, har du rett på å få pengene tilbake. Send en e-post og klag med én gang til arrangøren. Vi kan mekle om du ikke kommer noen vei. Er det snakk om konkurs, kan du klage til banken om du har brukt kredittkort, sier Iversen.

Råd når russebussen havarerer

Er ikke bussen kommet på veien, eller er ikke lakkeringen du bestilte på plass, i april kan løpet være kjørt. Når det er snakk om mye penger er det vanskelig å bli enig. Videre tar reparasjoner, som selger eller lakkerer har rett til, tid som russen ikke har.

— Dessverre finnes det ingen raskt løsning. Klag skriftlig. Et argument du kan bruke for å få pengene tilbake er at en russebuss skal brukes i en kort periode. Derfor er det viktig at ting fikses raskt. I mai er det allerede forseint, tipser Iversen.

Kommer du ingen vei kan vi mekle i saken. Blir det ingen løsning kan Forbrukerklageutvalget gjøre et vedtak.

Råd når vennskap kan ryke

Noen ganger er det ikke et firma som ikke følger opp avtalen, men en du ruller med. Da kan også vennskap ryke. Heldigvis finnes det måter å løse det på.

— Følger ikke busskompisen din opp sin del av avtalen, kan dere møtes i konfliktrådet. Det er et lavterskelstilbud som tar hensyn til at konflikter også handler om følelser, og ikke bare økonomi, sier Iversen.

Få noen til å hjelpe deg

Russetiden er kort, og snart har du andre ting å tenke på enn russefester. Derfor er det smart å få andre til å klage for deg, slik at du kan konsentrere deg om å feire.

— Du kan gi foresatte, eller andre, rett til å ta saken for deg ved å gi dem fullmakt til dette, sier Iversen.

En fullmakt er enkel å lage: Et papir med din underskrift, dato og at du gir NN rett til å ta ditt sted i saken din mot XX.

Råd for russ i trøbbel

• Klag skriftlig.

• Gå til banken hvis du har brukt kredittkort.

• Gi folk fullmakt om du ikke har tid.

• Møt venner i konfliktrådet.