mai 18

Undersøker holdninger til overvåkning

DEBATT: Bør vi ha mer eller mindre overvåkning? Foto via Politihøgskolen / pexels.com

Forskere ved Politihøgskolen undersøker folks holdninger til myndighetenes overvåkning. Forskerne har intervjuet et titalls personer som deltar både foran og bak kulissene i overvåkningsdebatten skriver Politihøgskolen i en melding.

Overvåkning er et brennbart tema med steile fronter, som aktualiserte seg igjen med nytt lovforslag om etterretningstjenesten som kom i vinter. Forskerne som har studert debatten finner at det til tross for stor uenighet om vi bør ha mer eller mindre overvåkning, er bred enighet på tvers på noen få punkter. 

– Vi ser at alle er opptatt av at grunnleggende menneskerettigheter skal gjelde også på nett. Aktører på begge sider er skeptiske til den velkjente påstanden om at den som ikke har noe å skjule heller ikke har noe å frykte. Det var overraskende å se denne tydelige enigheten på tvers av gruppene, sier forsker Guro Flinterud. 

Forskerne fremhever at det er spesielt at aktørene lander på så ulike standpunkt når de tilsynelatende er enige om de grunnleggende tingene. Kan det være fordi de snakker om forskjellige ting når de snakker om overvåkning?

Forskningen er finansiert av Nordforsk og er et samarbeid mellom universiteter i Skottland og politihøgskolene i Norge og Finland. 

Debatt

Tirsdag 21.mai samles representanter fra teknologi, personvern, PST og E-tjenesten for å få dem til å snakke om det som skiller og det som forener. Hva er det egentlig de snakker om når de snakker om overvåkning?