mai 23

Ni av ti kontrollerer ikke redningsvesten

SJEKK VESTEN: En oppblåsbar redningsvest trenger vedlikehold for å fungere. Sjekk vesten-dagen er lørdag 25 mai.Foto: Redningsselskapet

Få nordmenn vet at en oppblåsbar redningsvest trenger årlig vedlikehold for å fungere.

I 2017 gjennomførte Redningsselskapet en undersøkelse som viste at hele 87 prosent av vestbrukere ikke tok årlig kontroll av redningsvesten. En slik vestsjekk kan være helt avgjørende dersom uhellet er ute skriver Redningsselskapet i en melding.

–Det er dessverre alt for mange vester der ute som har gått ut på dato eller som kan ha blitt defekt som følge av dårlig lagring og vedlikehold. Det er viktig å sjekke vesten før bruk, slik at man ikke kler på seg en falsk trygghet, sier Frode Pedersen, kommunikasjonssjef i Redningsselskapet.

Havarikommisjonens rapport om fritidsbåtulykker, som ble lagt fram i april, viser at manglende eller feil bruk av flyteplagg er en av årsakene til at folk drukner i forbindelse med kantringsulykker eller fall over bord. Bruk av vest kan sammen med tidlig varsling redde mange liv.

Sjekk vesten årlig 


Redningsselskapet arranger hvert år 
«Sjekk vesten-dagen»for å gjøre båtfolk klar over at en oppblåsbar redningsvest krever årlig vedlikehold. I år er «Sjekk vesten-dagen» lørdag 25.mai. Alle Redningsselskapets skøyter og regionskontorer tilbyr gratis sjekk av redningsvester denne dagen.

Sjekk vesten selv 


Oppblåsbare vester har de senere årene blitt svært populære, men for at de skal fungere i en nødsituasjon er man avhengig av at flere ting er i orden. Her er sjekklisten som skal utføre årlig:

  • Sjekk at trekket, webbing og spenner er hele og uskadde – kontrollér også at skrittstroppen(e) er på plass og fungerer.

  • Åpne trekket – finn fram utløsermekanismen og sjekk om begge indikatorene er grønne.

  • Skru ut CO2-patronen og se at den ikke er avfyrt . Dra i den manuelle utløsersnoren og se at nålen som skal perforere CO2-patronen løper lett opp og ned. Er den ubeskadiget settes den inn igjen – kontrollér at indikatoren går fra rødt til grønt.

  • Skru ut den vannaktiverte avfyringsmekanismen – sjekk at datostemplingen ikke utgår før om et år – sett inn mekanismen igjen og se at indikatorfeltet går fra rødt til grønt
  • Inspisér lungen (blås den gjerne opp med en pumpe), – er det tegn til stor slitasje eller hull må vesten kasseres
  • Etter at du har gått gjennom punktene over, skriver du ned datoen for servicen på servicearket du finner i vesten.
  • Pakk sammen lungen riktig – den skal foldes ikke rulles og sett sammen yttertrekket med glidelåsen
  • Pass på at den manuelle utløsersnoren dras ut gjennom åpningen i glidelåsen eller ut av baksiden på trekket – slik at denne er tilgjengelig i en nødsituasjon