mai 31

«Danskebåten» fyller 40 år!

God mat, dans og shopping i Stena Lines første selvbetjeningsbutikk. Og samtidig en vakker sjøreise forbi Skagen og gjennom Oslofjorden. Med disse ordene ble de første reisende fristet til å reise på premieretur på Stena Lines ferge mellom Oslo og Frederikshavn 28.mai 1979. I dag, 40 år senere, er denne typen reiser fortsatt populært, årlig reiser rundt en halv million mennesker med danskebåten Stena Saga opplyser selskapet i en melding.

Klokken 21.00 den 28.mai 1979 gikk den første turen til Stena Saga fra Oslo. Linjen var en suksess fra starten med en tur/retur reise på ett døgn. God mat, dans og shopping ombord på Stena Lines nye selvbetjeningsbutikk, men også billigere pris på kjøtt i Danmark, tiltrakk mange nordmenn til å reise med Stena Saga. Men også destinasjonen Norge og fremfor alt, hovedstaden Oslo, tiltrakk seg mange reisende fra Danmark, Tyskland og Holland, som reiste hit fra Frederikshavn.

-Vi er svært stolte og takknemlige i dag når vi feirer 40 år på Oslo-Frederikshavn-ruten. I fire tiår har vi vært med på å skape uforglemmelige ferieminner for våre gjester, og vi er glade for å skulle fortsette å transportere passasjerer og gods mellom Norge og Danmark i mange år framover. Å dele denne dagen med både nye og gamle kunder, ansatte og samarbeidspartnere er noe vi verdsetter høyt, sier Johan Edelman, ansvarlig for linjen Oslo-Frederikshavn.

Siden starten i 1979 har tre skip seilt på linjen, alle med navnet Saga. Den nåværende fergen som har kapasitet til å ta 2000 passasjerer, har vært et kjent syn for mange innbyggere i Oslo siden hun kom inn i trafikken i 1994, og har siden fått kallenavnet Danskebåten. Hvert år reiser nærmere en halv million passasjerer på linjen hvorav 2/3 er nordmenn. Dansker er en god nr. 2, men både Tyskere og Nederlendere reiser med Stena Saga – særlig om sommeren. 

Stena Line satser på framtiden

Etter 40 år på linjen satser Stena Line videre på fremtidig drift, og har de siste årene investert flere millioner i oppgradering av fergen Stena Saga. Som et ledd i selskapets bærekraftarbeid ble Stena Line i januar 2019 det første fergerederiet som koblet seg til landstrøm på Vippetangen i Oslo Havn. Dette bidrar til en årlig reduksjon av CO2-utslippene på 1.400 tonn, tilsvarende utslipp fra 1300 biler. Med Stena Saga er 14 av selskapets 38 fartøyer nå koblet til grønn strøm når de er i havn.