juni 27

Bilferie: I disse landene MÅ du ha dette kortet

Hvert år reiser tusenvis av nordmenn på bilferie til utlandet. Ikke alle vet at de trenger et helt spesielt kort dersom de tar bilen til enkelte land i Europa. Uten grønt kort risikerer du å bli stoppet på grensen opplyser Tryg forsikring i en artikkel.

Grønt kort

  • Grønt kort er et forsikringsbevis som viser at du har ansvarsforsikring, og meningen bak er at det skal være enklere å dokumentere at du har forsikring på bilen dersom du blir innblandet i en trafikkulykke. Per i dag er det kun 10 land i Europa som krever at du har grønt kort, som for øvrig skal fremvises ved grensepassering. Men det kan være lurt å ha det i bilen uansett hvor i utlandet man ferdes, sier Torbjørn Brandeggen, Kommunikasjonsrådgiver i Tryg Forsikring.

Disse landene krever grønt kort:

Tyrkia

Serbia

Makedonia

Albania

Bosnia Herzegovina

Montenegro

Ukraina

Russland

Hviterussland

Moldova

  • Kommer du kjørende til et av disse landene uten grønt kort, risikerer du å bli stoppet. Som regel må du måtte kjøpe en egen og dyr forsikring på grensa for å slippe inn. Skulle du bli innblandet i en trafikkulykke er det viktig å få en kopi av motpartens grønne kort. I tillegg har vi Kosovo, der situasjonen er spesiell da de ikke aksepterer grønt kort. Det anbefales å tegne en ansvarsforsikring ved grensen, ellers kan du risikere å bli tilbakeholdt i forbindelse med en trafikkulykke, sier han.

Kun tre måneders varighet

I resten av Europa er det ikke noe krav til å ha grønt kort i bilen, men Tryg anbefaler likevel å ha det i bilen utenfor Norden. I noen tilfeller kan det lette din situasjon på et skadested ved en bilulykke, samt lette en eventuell videre saksbehandling.

  • Du bestiller enklest et grønt kort på nettsiden til ditt forsikringsselskap, det er som regel gratis. Samtidig bør du sjekke om din bilforsikring faktisk gjelder i det landet du skal til. Og merk deg at grønt kort kun har tre måneders varighet fra utstedelsesdato. Fikk du det i fjor må det derfor fornyes, sier Brandeggen.

Internasjonalt førerkort i USA

Selv om det ikke lenger er obligatorisk med internasjonalt førerkort i store deler av Europa, må du likevel ha det hvis du skal kjøre i Russland, Ukraina, Tyrkia og Bulgaria. Her må du i tillegg ha ditt ordinære førerkort med.

Det anbefales også å ha internasjonalt førerkort hvis en skal kjøre bil i USA, Mexico, Canada eller Latin-Amerika. Internasjonalt førerkort kan bestilles hos NAF.

Dersom du blir innblandet i en trafikkulykke i utlandet:

Du bør uansett kontakte politiet. Standard nødnummer over hele Europa er 112. De kan formidle videre dersom ambulanse/legeassistanse er nødvendig ved personskade.

Må du til offentlig lege, legevakt eller sykehus bør du ha gyldig helsetrygdkort. Det offentlige helsevesenet i andre land kan kreve det for å kunne behandle utenlandske statsborgere.

Norsk skademeldingsskjema er lik standard europeisk skjema. Alle felt i det engelske, tyske eller franske skjemaet er likt det norske. Skriv aldri under på et skjema dersom du ikke er enig i det som står der.

Sjekk at det ikke er trafikkfarlige skader på bilen før du kjører videre. Er du usikker eller bilen ikke er i kjørbar stand bør du kontakte forsikringsselskapet ditt eller/samt eventuelt leiebilselskapet dersom du har leiebil.


Foto via Tryg forsikring