juli 19

Klare for Olavsdagene

I 2019 er det tusen år siden bryllupet mellom Olav Haraldsson og Astrid Olofsdatter fant sted her i Borg. Med utgangspunkt i ekteskapsinngåelse har man valgt «allianse» som et gjennomgående tema for Olavsdagene 2019 skriver Sarpsborg kommune i en artikkel:

På denne nettsiden finner du hele programmet for Olavsdagene 2019 og alle detaljer for hvert enkelt arrangement.

Vikingmarked i Landeparken

19/7-21/7 500 vikinger flytter inn i Landeparken for å gi publikum et unikt innblikk i hvordan det var å leve 1000 år tilbake i tid. Publikum får smake, lukte, høre og kjenne på hvordan livet i Borg var på den tiden Olav Haraldsson kom seilende opp elven og slo seg til ved den mektige fossen.

Gjennom å vise håndverk, krigerkunst, matlaging og gjøglerier kan publikum se på, og delta på, mange aktiviteter som viser det harde livet vikingene levde.

På markedet kan du også bli med på å seile et ekte vikingskip. Visund som er en kopi av Olavs skip Visunden, flyttes til Tunevannet ved Landeparken slik at publikum kan bli med på å ro og seile slik vikingene gjorde for å komme ut i Europa for å drive handel.

Olav den heldige

19/7-23/7 Vi er i år 1016 e.kr. Olav har reist land og strand rundt for å legge Norge under seg. Han grunnlegger Borg (i dag kjent som Sarpsborg), som blir Norges hovedstad. Nå gjenstår bare én ting. En ekte konge må jo få sin dronning.

Alliansevandring

25/7-28/7 Alliansevandringen bringer oss fra Skee Kyrka og videre langs Borgleden og ankommer Sarpsborg på Olsokdagen. Dagen starter ved den vakre middelalderkirken fra 1100-tallet, Skee Kyrka. Det blir musikk, fika og et historisk bakteppe, før vi legger ut på tur.

Kongebryllup i Borg

26/7 Vi gjenskaper kong Olav og prinsesse Astrids bryllupsgilde 1000 år etter at det var kongebryllup i Borg. Bryllupet finner sted, samtidig, både i Sarpsborg og på Stiklestad med publikum som gjester. Vi lover en historisk vielse og et spektakulært bryllupsgilde, med bugnende matbord. Både historiske og kontemporære gjester deltar. Stas om publikum og gildegjester har mulighet til å ikle seg i viking. Arrangementet starter kl. 17.30 og finner sted i St. Niklolas kirkeruin på Borgarsyssel museum.

Sommerforedraget på Storedal

26/7 Migranter, murer og menneskeverd

Bli med forfatter og oversetter Kristin Sørsdal på en reise

Etter fem år med reiser og opphold på Balkan, i Ungarn, Hellas og Italia, inn og ut av flyktning– og migrant-realiteter, frem og tilbake over europeiske grenser som gradvis har fått rolla som en ny mur, denne gangen mellom nord og sør, kommer Sørsdal hit for å prøve seg på et resonnement om hva som skjedde, og skjer, i Europa, etter 2015 og den så kalte flyktningkrisa. Hvordan forvandlet ordet migrant seg til ei svært kvass politisk stridsøks? Hvordan endret dette blikket vårt på mennesket bak ordet migrant og flyktning? Hvor er kompasset øynene våre trenger for å navigere i et endret Europa der et menneske kan skifte status fra menneske på flukt – eller streif – til trussel mot rikets sikkerhet i løpet av bare noen, få kilometer? Blikket blir til på ferda, og er utsatt for stadige justeringer. Det viktige er å legge ut på ferda, enten det er mentalt eller fysisk, uten et stivna blikk.

Kristin Sørsdal er mest kjent for sin oversettelse av Elena Ferrante som hun har vunnet flere priser for. I 2017 oversatte hun sakprosaboka Grensa av italienske Alessandro Leogrande og kom ut med en egen roman, Mare, som er lagt til øya Lampedusa mellom Italia og Libya. De siste to årene har hun som uavhengig observatør skrevet flere artikler om situasjonen for migranter og flyktninger sør i Europa.

Arrangementet er gratis. Salg av kaffe, vafler, is og brus.

Et samarbeid mellom Olavsdagene, Litteraturuka Sarpsborg og Stiftelsen Storedal Kultursenter.

Konsert i gresset

28/7 Ekteskapsinngåelsen mellom Astrid og Olav er utgangspunktet for Allianseåret 2019. Konserten ønsker å belyse den største alliansen – Kjærligheten.

Pilegrimsvandring Skjeberg-Borgarsyssel

29/7 På selve Olsok går turen fra den flotte middelalderkirken i Skjeberg. Dagen starter med gregoriansk sang fra St. Olav vocale. Turen går gjennom landskap som bringer oss gjennom århundrene – bronsealder, middelalder og nåtid. Turen ender på Borgarsyssel museum hvor det, tradisjonen tro, serveres rømmegrøt.

Olsokgudstjeneste i St. Nikolas kirkeruin

29/7 klokken 18.00. Vi feirer olsokgudstjeneste i St. Nikolas kirkeruin. Predikant denne dagen er Biskop emeritus fra Stavanger, Erling Pettersen. Biskopen i Borg, Atle Sommerfeldt deltar. Sang ved St. Olav vocale og musikk ved Carl- Andreas Næss og musikere fra Det norske blåserensemble.


| saken henter fra Sarpsborg kommunes nettsider | foto via Sarpsborg kommune