juli 22

Dobbelt så mange bobiler på ti år

Det blir stadig flere norskregistrerte bobiler på norske sommerveier. Ved årsskiftet var det registrert over 49 000 bobiler i Norge, nokså nøyaktig dobbelt så mange som for ti år siden. Og det er i distriktene disse bilene er aller mest populære opplyser SSB i en artikkel.

49690

Nordmenn har virkelig fått opp øynene for å feriere i bobil. Ved inngangen til 2019 var det registrert 49 690 bobiler i Norge, og det har vært en kraftig vekst i antallet de siste ti årene. Ved inngangen til 2009 rullet bare 24 811 av disse bilene på norske skilter.

– Det er oppsiktsvekkende at veksten har vært så høy. Vi har ikke tall for utenlandske bobiler på norske veier, men vi går ut fra at andre land kan ha hatt en lignende vekst. Det er i alle fall sikkert at det er blitt langt flere bobiler på veien i Sommer-Norge, sier seniorrådgiver i SSB, Vidar Lund.

Flest i Nord-Norge

Bobiler er først og fremst et distriktsfenomen og aller mest i nord. Av landets 49 000 bobiler er bare 1 100 registrert i Oslo. Det gir en bobiltetthet på 1,6 per 1 000 innbyggere i Oslo. I den andre enden av skalaen ligger landets tre nordligste fylker. Både Troms og Nordland har mer enn 20 bobiler per 1 000 innbyggere, mens Finnmark kommer rett bak med 17.

– Lenger sørover er det Møre og Romsdal som har flest med 16 per 1000 innbyggere. Ellers kan vi legge merke til at det er nokså få bobiler i Hedmark og Oppland, selv om dette åpenbart er fylker med stor spredning i befolkningen, sier Lund.

På kommunenivå er det Tjeldsund i Nordland som er selve bobil-kommunen med hele 62 bobiler per 1000 innbyggere. På plassene bak følger Namsskogan i Trøndelag og Gratangen i Troms.

aktuell link | SSB |

•Denne artikkelen ble først publisert i juli 2018, men er oppdatert med nyeste tall i juli 2019.