august 12

Smuglervarer dekkes ikke på reiseforsikringen

På bildet – Arne Voll, kommunikasjonssjef i Gjensidige – Fristelsene står ofte i kø på reise i utlandet

Smuglervarer dekkes ikke på reiseforsikringen

Har du kjøpt kostbare smykker, klokker, vesker eller annet utstyr i utlandet i sommer, bør du lese dette oppfordrer Gjensidige;

Ikke alt, men mye er billigere i utlandet. Nordmenn på ferie blir derfor fristet til legge handleturen utenfor Norge og ofte er det tusenlapper å spare på en rekke eksklusive varer.

Hvert år avslår forsikringsbransjen flere hundre krav der varer er kjøpt i utlandet. I de fleste tilfellene er varene kjøpt uten at det er betalt toll og avgifter ved innføring i Norge.

  • Har du «smuglet» en kostbar klokke eller andre verdifulle varer inn i landet, kan du få store problemer hvis de blir stålet eller forsvinner. Vilkårene er krystallklar på at slike varer ikke dekkes over reiseforsikringen, sier Arne Voll som er kommunikasjonssjef i Gjensidige.
  • Han tror mange ikke er helt klar over at varer over en viss sum må tollklareres når de kommer hjem til Norge. Samtidig er det nok ingen tvil om at flere bevisst prøver å unngå kostnader dette medfører, sier Voll.

  • Forsikringsselskapet får hver sommer flere henvendelser fra fortvilte kunder som er blitt frastjålet kostbare klokker, smykker eller vesker. Normalt får kunden dekket slike tap raskt og enkelt, sier Voll. Men, om det viser seg at de mangler dokumentasjon på hvor varen er kjøpt eller at eiendelene ikke er tollklarert, blir det blankt avslag.

Mange kunder blir fortvilte. Samtidig skjønner de også at vi som forsikringsselskap ikke kan utbetale erstatning når varen er ført inn til Norge i strid med gjeldene toll- og avgiftsregler, sier Voll.

Det er nok mange som angrer i ettertid, så oppfordringen til Voll og forsikringsselskapet er: Gå på rødt om du har kjøpt varer eller gjenstander over vanlig kvote.

Varer som ofte blir importert uten at det betales avgifter på:

Smykker

Klokker

Fotoutstyr

Vesker

Merke- og design klær

Kostbart datautstyr/pc, mac og mobiler