august 26

Stor framgang i antall læreplasser i Østfold

SAMARBEIDER GODT: Lærlingejeger Magne Hagen, læring Frida Damm, kjøkkensjef Stian Moen og fylkeskommunens opplæringsavdelings Katrine Gustavsen. Foto via Østfold fylkeskommune

Stor framgang i antall læreplasser

Stadig flere elever får læreplasser i Østfold. Utviklingen siden i fjor er best i landet. Frida Damm fra Moss er blant dem som har fått ønsket sitt oppfylt opplyser Østfold fylkeskommune i en artikkel:

-Dette jeg ville

Det er en solrik onsdag formiddag i august. På kjøkkenet i restauranten Onkel Blå i Moss sentrum tar 18 år gamle Frida Damm.

  • Det var dette jeg ville, så jeg er kjempefornøyd, sier Damm.

Det er andre dagen hennes som kokkelærling ved det populære spisestedet. Læreplassen her fikk hun etter å ha gått to år ved restaurant – og matfag ved Kirkeparken videregående skole i Moss.

Nå er det varierte arbeidsdager som venter henne. I tillegg til å være restaurant, tilbyr Onkel Blå blant annet cateringvirksomhet ved arrangementer.

Framgang

For etter at Østfold gjennom flere år har havnet langt nede på statistikken over antall elever i videregående skole som får læreplasser, er det nå framgang å spore. Stor framgang faktisk.

De ferskeste tallene fra Utdanningsdirektoratet viser at Østfold har klatret til sjuende plass i landet over foreløpig tildelte læreplasser.

Og ikke nok med det: Når det gjelder framgang fra tilsvarende periode i fjor til i år, er Østfold på topp.

Basert på 1247 søkere har 865 søkere fått formidlet læreplass. Dette tilsvarer rundt 69 prosent av søkerne. På samme tid i fjor var 788 læreplasser formidlet. De aller fleste av de som har fått plass har også fått førsteønsket sitt oppfylt.

Tallene er sist oppdatert 19. august 2019.

Buskerud ligger på topp blant fylkene med 78 prosent når det gjelder foreløpige tildelte læreplasser.

Vinn-vinn-situasjonen

Læreplassjeger Magne Hagen i Østfold fylkeskommune er naturlig nok svært glad for fremgangen.

  • Både ved skolene og i næringslivet ser vi at flere blir bevisst på viktigheten av å få flere læreplasser. Det er en vinn-vinn-situasjon for alle parter i samfunnslivet. Det norske arbeidslivet er avhengig av god tilgang på kvalifiserte fagarbeidere. Da er tilgangen på læreplasser en avgjørende faktor, sier Hagen.

Det er spesielt innen restaurant- og matfag og bygg- og anleggsteknikk det er gledelig utvikling i fylket vårt. Her har allerede over 90 prosent av søkerne fått læreplass.

Tallene vil endre seg utover høsten, og læreplassjeger Hagen har tro på en løsning også for dem som foreløpig ikke har fått tildelt plass.

  • Ja, vi jobber hardt for at hundre prosent av de som har søkt skal få læreplass i løpet av året, sier han.

Her kan du lese mer | aktuell link Østfold fylkeskommune