september 03

Dokumentarserien Einar er den fantastiske historien om fattiggutten og barnearbeideren som til slutt ble statsminister i Norge

Dokumentarserien Einar er den fantastiske historien om fattiggutten og barnearbeideren som til slutt ble statsminister i Norge. I 17 år ledet Einar Gerhardsen landet. Ingen andre har vært statsminister i Norge like lenge opplyser NRK i en artikkel:

Sendes

søndag 15. september på NRK1 kl. 20.05 og i NRK TV.

Serien i fire deler inneholder hittil helt ufortalte historier om Gerhardsen. Dokumentarist og journalist Erling Borgen har arbeidet med dokumentaren siden 2015.

Nytt

– Vi viser og oppsiktsvekkende materiale som Norge ikke tidligere har sett, forteller serieskaperen Borgen. Han har laget nærmere hundre dokumentarfilmer.

Einar og hustruen Werna hadde et nært forhold til sine barnebarn. Fra venstre: Werna, barnebarnet Kristin, Einar og barnebarna Pål, Anne og Lars.

Unikt bidrag fra familien

– Jeg mener at dette prosjektet er det største og viktigste jeg har gjort. Ikke minst nye generasjoner i Norge bør kjenne historien om hvem vi står på skuldrene til i vårt velferdssamfunn, sier Borgen.

Gerhardsens familie har bidratt med intervjuer, private filmer, bilder, brev og dokumenter til serien.

-– Datteren Torgunn Lieungh er med i serien, hun har aldri tidligere latt seg intervjue om sin far, forteller Borgen.

Også sønnene Truls Gerhardsen og Rune Gerhardsen er med, samt fire av barnebarna. Serien er derfor et nært og varmt portrett av både mennesket og politikeren Einar Gerhardsen og hans familie.

Einar Gerhardsen med datter

Einar med datteren Torgunn på fanget. Bildet er tatt ikke lenge før nazistene invaderte Norge i 1940. Da ble Einar arrestert og sendt i konsentrasjonsleir.

Mild og knallhard

Erling Borgen har brukt tre år på arbeidet med dokumentarserien Einar. Serien skildrer både Gerhardsens mørke og lyse sider.

– Arbeiderpartiet har aldri vært noen søndagsskole. Og bak landsfaderens milde og vakre stemme, var han samtidig en knallhard maktpolitiker, forteller Borgen.

«Han kunne skyte, når noen måtte dø”, sier redaktør Arne Strand om Gerhardsen i serien.

Dokumentarserien om Einar Gerhardsen bringer oss også inn i Arbeiderpartiets indre liv – og gir en nærgående og til dels brutal beskrivelse av forholdet mellom Einar og hans nærmeste partifeller.

Episode 1

En stivpyntet Einar rundt 1910.

Einar Gerhardsen blir født i 1897. Han vokser opp i en by og i et samfunn der en tredjedel er å regne som fattige. Den brutale fattigdommen han ser og opplever preger ham hele livet.

I tillegg til å gå på skolen, arbeider han til sent om kvelden.

Einar kommer tidlig med i det politiske arbeidet i arbeiderbevegelsen og blir en glødende revolusjonær. Han reiser til og med til Russland for å høre på Lenin og Trotskij.

På 1920-tallet blir Einar arrestert og fengslet en rekke ganger, fordi han oppfordrer fattigfolk til å stjele mat fra de rike.

Han får stadig mer sentrale verv i sitt parti og er varaordfører i Oslo da krigen bryter ut. Einar blir arrestert, fengslet og banket opp av nazistene.


Alle foto via NRK