september 05

Etter uker i sommerdvale ender et overivrig comeback i bedriftsidretten ofte på sykestua

Vær forsiktig når du starter opp igjen med trening etter ferien. Mange comeback ender hos fysioterapeuten.

 • Folk snører på seg skoene og drar i gang med en enorm entusiasme. Det er bra, men vi ser også at det ryker mang en akilles, menisk og kragebein, sier lege Helge Skjerven hos Frende Forsikring i en melding:

Topp fem bedriftsidrettsskader

Overtråkk og forstuinger

Lårhøne

Kneproblemer

Senebetennelse i skulder eller akillessenen

Muskelstrekk (spesielt lyske eller hamstring)

Kilde: Norges Bedriftsidrettsforbund

Hvis du er 50 år må du bare godta at kroppen ikke er like rask som da du var 20

Overvurderer egne evner

Ørjan Lillevik er naprapat og daglig leder for Ryggklinikken. Han har mer enn 20 års erfaring med idrettsskader på klinikken og ute på idrettsarenaer.

 • Skadene vi ser er ofte knyttet til at utøveren vil mer enn kroppen klarer. De fleste av oss merker med årene at hodet jobber raskere enn kroppen, sier han.
 • Altfor mange går på en smell ved å overvurdere egne evner, sier Helge Skjerven.

Det er større skaderisiko i idretter med mye fart og brå bevegelser, som for eksempel fotball, enn i utholdenhetsidretter. Hele 15 prosent av idrettsskadene her til lands skjer i bedriftsfotballen, viser tall fra Norsk Helseinformatikk.

 • Når du blir eldre kan en fotballtakling som er perfekt timet i eget hode ende med at vi treffer, og kanskje skader, motspiller istedenfor ballen, sier Ørjan Lillevik.

Mangler treningsgrunnlaget

 • De største forskjellene mellom bedriftsidrett og annen idrett er at utøverne er eldre og mange mangler det nødvendige treningsgrunnlaget for å delta, sier legen hos Frende Forsikring.

Alderen er en risikofaktor du ikke får gjort noe med, men treningsgrunnlaget ditt kan du ta tak i.

 • Det er veldig viktig med godt treningsgrunnlag før du tråkker til med alt du har. Det er i iveren at mange går på en smell, sier Skjerven.

Tidligere var menn klart overrepresentert på skadefronten innen fotballen.

 • De siste årene har vi imidlertid sett at skadefrekvensen i kvinnefotballen er nesten like høy som blant menn, sier Skjerven.

Slik skader vi oss

 • Det er flest fotballskader etter kollisjoner med andre spillere. Mange går inn i taklinger med høyt adrenalinnivå. Det går hardt utover ankler og bein, og en av fem fotballskader er faktisk regelrette brudd, sier Helge Skjerven.
 • De vanligste idrettsrelaterte skadene vi ser på klinikkene våre er legg- og hælseneproblemer, overtråkk, knesmerter, ryggsmerter og andre muskelrelaterte smerter som overanstrengelser og muskelstrekker. For kastidrett, som håndball, er det skuldersmerter også, sier Ørjan Lillevik ved Ryggklinikken.

 • Han sier de vanligste idrettsskadene leges i løpet av 3-6 uker.

  • Men er det snakk om leddbåndskade i kne- og fotledd kan det ofte gå 8-12 uker før du blir frisk igjen, sier han.

  TIPS: Slik unngår du skader

  Begynn forsiktig

  Ikke gå ut i hundre hvis du er utrent, selv om du har lyst. Bygg deg opp og gjør treningen til en god rutine. Det er enklere å forebygge en smell enn å reparere skaden når den har skjedd.

  Husk å varme godt opp

  Oppvarming kan være gørr kjedelig, men det er superviktig. Gjør det skikkelig, ta deg tid og spurt før du er blitt ordentlig varm.

  Varier treningen

  Uansett hvordan treningsgrunnlaget ditt er, er variasjon avgjørende. Ensidig trening over tid gjør deg mer skadeutsatt, reduserer progresjonen og går utover motivasjonen. Finn ulike treningsformer som gir deg styrke, kondisjon og smidighet.

  Gi deg i tide

  Vær ærlig med deg selv og vit når kroppen din har fått nok for dagen. Skader oppstår ofte mot slutten av økten, når hode og kropp er sliten.

  TIPS: Slik behandler du akutte skader

  God behandling de første 72 timene etter en skade kan begrense omfanget av typiske bedriftsidrettsskader som overtråkk eller strekk. Huskeregelen POLICE er grei å ha med seg i treningsbagen.

  Protection: Beskytt skadeområdet

  Optimal Loading: Selv en skadet muskel skal belastes og beveges for å unngå tap av muskler og stivhet. Med riktig mengde belastning og kraft blir rehabiliteringen kortere.

  Ice: Is ned skadestedet for mindre smerte.

  Compression: Kompresjonsbandasje rundt det skadde området hjelper godt på for å forhindre hevelse.

  Elevation: Hold den skadde kroppsdelen hevet.

  Kilde: Løplabbet

  Foto via Frende Forsikring