september 12

Store brannulykker skyldes glemsel

Brannvesenet rykker ut nær fire ganger daglig på grunn av brann eller branntilløp ved komfyren. De fleste situasjonene oppstår på dagtid, og skyldes glemsel.

Grov uaktsomhet kan få alvorlige konsekvenser for både hus, hjem og privat lommebok, advarer forsikringsselskapet Fremtind i en melding:

Glemsel er en viktig årsak til at komfyren fortsatt er hjemmets største brannkilde. Det er konklusjonen etter at Fremtind har analysert alle registrerte tilfeller av tørrkoking og komfyrbranner fra de siste tre årene.

43 tilfeller av tørrkoking i Mosseregionen

I vår region, viser for eksempel tall fra Mosseregionen interkommunale brann og redning (MIB) 43 komfyrrelaterte branner totalt i perioden 2016 – 2018.

-Det er 2 store brannårsaker som peker seg ut i vårt distrikt, brann i forbindelse med mat på, i og ved komfyr i tillegg til elektrisk utstyr, sier Dag Tarje Høiby som er tilsynskoordinator i MIB.

Skal bare..

– Altfor mange lever etter Albert Åbergs «skal bare-filosofi» og går løs på andre oppgaver mens de lager mat. Eldre mennesker er oftest involvert i komfyrbranner. Et annet typisk eksempel er slitne småbarnsforeldre som skal koke tåteflasker på komfyren, og som avledes av andre gjøremål og forlater kjøkkenet eller boligen med komfyrplata på, sier Therese Nielsen, skadeforebygger i Fremtind.

Nielsen forteller at det er langt fra alle som får full erstatning hos forsikringsselskapet. Mens 3 av 4 får full erstatning, må den siste fjerdedelen erstatte hele eller deler av skaden fra egen lomme, fordi det er påvist grov uaktsomhet. Normalt ligger avkortningen på mellom 10 og 15 prosent av den totale erstatningssummen.

Enkelt å forebygge komfyrbrann

Mens de fleste branntilfellene skjer på dagtid, er det om natten at brannene får størst konsekvenser, både for boligen og de som bor der. Nielsen har ett tydelig råd til alle som er redd for at de kan sovne eller la seg avlede når de lager mat.

– Én enkel komfyrvakt er nok til å avverge ulykker og forhindre at hus og hjem går opp i røyk. Med en komfyrvakt slår komfyren seg av når det oppstår farlige situasjoner, sier Nielsen.

Slik unngår du komfyrbrann

1.Bruk komfyrvakt. En komfyrvakt kutter strømmen automatisk hvis du glemmer å slå av komfyrplaten.

2.Hold oppsikt med komfyren når du lager mat

3.Skru av eller ned varmen hvis du blir avbrutt i matlagingen

4.Rengjør kjøkkenviften jevnlig

5.Pass på at det ikke er brennbare ting nær koketoppen

6.Tenk deg om før du setter i gang med matlaging etter en tur på byen

Brannvesenets tips til deg når det begynner å brenne

1.Ikke få panikk

2.Sørg for å varsle alle i bygget og ring 110

3.Finn ut hvilke slokkemidler du har tilgang på og hvordan de virker, få hjelp av andre hvis mulig

4.Vurder om det er trygt å prøve å slokke

5.Sett din egen sikkerhet først og ikke få i deg brannrøyk